Följ oss

Nyheter

Platinamynten utsålda i Sydafrika

Publicerat

den

Investeringsmetallen Platina är mycket sällsynt

Investerare som söker en fristad från den ekonomiska oron som skapats av coronaviruspandemin köper upp platinamynt graverade med vilda afrikanska djur. Över 2000 mynt med en elefant såldes till amerikanska och asiatiska investerare efter att ha myntats i mars, enligt Prestige Bullion.

South Africa Big Five coin

Ytterligare mynt kommer att produceras när Sydafrikas Covid-19-nedstängning upphör, säger Richard Collocott, verkställande direktör för det Johannesburgbaserade företaget. Ytterligare mynt som visar resten av de så kallade Big Five-djuren – lejon, noshörning, leopard och buffel – kommer att myntas med sex månaders intervall.

”Platinamynt har utvecklats starkt med stort intresse från kunder, särskilt i USA och Asien” sa Collocott. ”Efterfrågan är fortsatt hög och vi räknar med att leverera när produktionen återupptas.”

Prestige Bullion, gemensamt ägt av South African Reserve Bank och Rand Refinery, siktar på en marknadsandel på 20 procent av den globala marknaden för platinamynt. Denna marknad beräknas uppgå till 100 000 mynt om en troy ounce styck varje år.

Premien som myntköpare vanligtvis betalar över spotpriserna har ökat i takt med att efterfrågan ökade i mars och april. Att efterfrågan steg så kraftigt beror på begränsade leveransmöjligheter och oron på marknaden orsakad av pandemin, enligt Trevor Raymond, analyschef vid World Platinum Investment Council.

”Det låga platinapriset i mars var en köpmöjlighet, men oro för global risk och den enorma negativa finansiella effekten av Covid-19-pandemin kommer sannolikt att ge en fortsatt efterfrågan på ädelmetaller, inklusive platina” sade Raymond.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära