Connect with us

Nyheter

Exporten av LNG till Europa kan halveras

Published

on

Export-terminal för naturgas (LNG)

Cirka hälften av alla de amerikanska LNG-laster som prognosticerades att nå europeiska hamnar i sommar kan avbrytas på grund av överutbud av gas på marknaden, sade konsultföretaget Energy Aspects på onsdag.

Flytande naturgas (LNG) skeppas till Japan

”Detta kan betyda att cirka 30 amerikanska [LNG] -laster till Europa per månad kommer att avbrytas” sade konsultföretagets gasanalytiker Leyra Fernandez. Orsaken är att med gaspriser på kontinenten är rekordlåga på grund av ett överutbud och en minskad efterfrågan till följd av Coronaviruskrisen. Exporten av LNG till Europa från USA uppgår vanligtvis till 60-70 tankfartyg per månad.

Data från Gas Infrastructure Europé visade att de europeiska gaslagren är fyllda till 73 procent, medan LNG-lagren utnyttjas till 61 procent, 9 procent högre än föregående års nivåer. Detta begränsar deras kapacitet att ta upp det nuvarande överskottet på den globala LNG-marknaden.

”Vi förväntar oss att underutnyttjandet av amerikanska terminaler kommer att fortsätta under flera månader in på sommaren eftersom marginalerna förblir negativa för många företag” sa Wood Mackenzie analyschef Robert Sims tidigare i veckan.

Spanien avbokar

Ungefär 8-9 av de tankfartyg som förväntas angöra Europa i sommar skulle initialt ha öronmärkts för Spanien, säger Fernandez. Hon säger att till avbokningarna skulle minska volymen LNG som förväntas nå landet i sommar med 3-5 bcm. Avbokningarna skulle kunna underlätta trycket på den spanska gasmarknaden under tredje kvartalet 2020.

Förra månaden beräknade US Energy Information Administration att den amerikanska LNG-exporten förväntas minska till slutet av sommaren till följd av lägre förväntad global efterfrågan på naturgas.