Platinamynten utsålda i Sydafrika

Investerare som söker en fristad från den ekonomiska oron som skapats av coronaviruspandemin köper upp platinamynt graverade med vilda afrikanska djur. Över 2000 mynt med en elefant såldes till amerikanska och asiatiska investerare efter att ha myntats i mars, enligt Prestige Bullion.

South Africa Big Five coin

Ytterligare mynt kommer att produceras när Sydafrikas Covid-19-nedstängning upphör, säger Richard Collocott, verkställande direktör för det Johannesburgbaserade företaget. Ytterligare mynt som visar resten av de så kallade Big Five-djuren – lejon, noshörning, leopard och buffel – kommer att myntas med sex månaders intervall.

”Platinamynt har utvecklats starkt med stort intresse från kunder, särskilt i USA och Asien” sa Collocott. ”Efterfrågan är fortsatt hög och vi räknar med att leverera när produktionen återupptas.”

Prestige Bullion, gemensamt ägt av South African Reserve Bank och Rand Refinery, siktar på en marknadsandel på 20 procent av den globala marknaden för platinamynt. Denna marknad beräknas uppgå till 100 000 mynt om en troy ounce styck varje år.

Premien som myntköpare vanligtvis betalar över spotpriserna har ökat i takt med att efterfrågan ökade i mars och april. Att efterfrågan steg så kraftigt beror på begränsade leveransmöjligheter och oron på marknaden orsakad av pandemin, enligt Trevor Raymond, analyschef vid World Platinum Investment Council.

”Det låga platinapriset i mars var en köpmöjlighet, men oro för global risk och den enorma negativa finansiella effekten av Covid-19-pandemin kommer sannolikt att ge en fortsatt efterfrågan på ädelmetaller, inklusive platina” sade Raymond.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top