Connect with us

Nyheter

Platinamynten utsålda i Sydafrika

Published

on

Investeringsmetallen Platina är mycket sällsynt

Investerare som söker en fristad från den ekonomiska oron som skapats av coronaviruspandemin köper upp platinamynt graverade med vilda afrikanska djur. Över 2000 mynt med en elefant såldes till amerikanska och asiatiska investerare efter att ha myntats i mars, enligt Prestige Bullion.

South Africa Big Five coin

Ytterligare mynt kommer att produceras när Sydafrikas Covid-19-nedstängning upphör, säger Richard Collocott, verkställande direktör för det Johannesburgbaserade företaget. Ytterligare mynt som visar resten av de så kallade Big Five-djuren – lejon, noshörning, leopard och buffel – kommer att myntas med sex månaders intervall.

”Platinamynt har utvecklats starkt med stort intresse från kunder, särskilt i USA och Asien” sa Collocott. ”Efterfrågan är fortsatt hög och vi räknar med att leverera när produktionen återupptas.”

Prestige Bullion, gemensamt ägt av South African Reserve Bank och Rand Refinery, siktar på en marknadsandel på 20 procent av den globala marknaden för platinamynt. Denna marknad beräknas uppgå till 100 000 mynt om en troy ounce styck varje år.

Premien som myntköpare vanligtvis betalar över spotpriserna har ökat i takt med att efterfrågan ökade i mars och april. Att efterfrågan steg så kraftigt beror på begränsade leveransmöjligheter och oron på marknaden orsakad av pandemin, enligt Trevor Raymond, analyschef vid World Platinum Investment Council.

”Det låga platinapriset i mars var en köpmöjlighet, men oro för global risk och den enorma negativa finansiella effekten av Covid-19-pandemin kommer sannolikt att ge en fortsatt efterfrågan på ädelmetaller, inklusive platina” sade Raymond.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära