Connect with us

Nyheter

Maj månad närmade sig nollan

Published

on

Elledningar

Med stora mängder snö väntande i fjällen sjönk elpriset på elmarknaden för maj till rekordlåga 8,34 EUR/MWh. Priset lokalt i södra Norge låg på strax över noll, sannolikt ett bottenrekord för elmarknaden.

Entelios

Under ett normalt år smälter snön i övergången mellan april och maj. I år är mycket annorlunda, inklusive vädret, och snösmältningen startar inte på allvar förrän i början av juni. Detta gav utrymme för att bereda plats i vattenmagasinen så att det finns mer kapacitet att ta emot överskottet som kommer att flöda in de närmaste veckorna.

Låga priser ger stopp i kärnkraftsproduktion

Flera kärnkraftsanläggningar tog en extra paus i maj, både på grund av låga priser och på att pandemin har gjort att planerat underhåll tar längre tid. Men inte ens en lägre kärnkraftsproduktion räckte för att hindra priserna från att rasa till rekordlåga nivåer.

Lägre förbrukning till följd av corona

Hela maj präglades förstås starkt av nedstängda företag och reducerad elförbrukning till följd av åtgärderna för att förhindra smittspridning. Samtidigt ser vi att energiförbrukningen i Norge inte gick ner lika mycket som i en rad andra europeiska länder. Detta kan till viss del förklaras av att Norges elintensiva industri har tuffat på ungefär som vanligt i maj.

Mycket låga gaspriser

Den stora bilden är ändå väldigt tydlig att coronasituationen har orsakat fullt stopp för många aktörer och därmed en betydligt lägre aktivitet i hela Europa. På kontinenten är gas en större energibärare än el och gaspriserna har under loppet av maj sjunkit ända ner till botten. Gasmarknaden var mättad redan innan pandemin gjorde sitt intåg i Europa och de låga gaspriserna ledden även till mycket låga europeiska elpriser i maj.
Detta fortplantade sig omedelbart till de nordiska elpriserna, eftersom det nordiska kraftöverskottet gick på export söderut i maj och därmed måste prissättas därefter.

Rekordlåga dagspriser i södra Norge

Därmed avslutades även maj med historiska bottennoteringar på den norska marknaden. I slutet av maj låg kraftpriset i södra Norge på strax över noll öre. Aldrig tidigare har vi sett lägre lokala priser i dessa områden. 

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära