Följ oss

Nyheter

Perstorp och Project Air förnyar svensk miljardsatsning på grön kemi

Publicerat

den

Kemikoncernen Perstorp har tillsammans med partnerföretagen Fortum och Uniper idag lämnat in en ansökan till Europeiska innovationsfonden om stöd för Project Air, uppgående till  97 miljoner euro. Project Air är en i Sverige unik satsning som, genom att bygga en produktionsanläggning för hållbar metanol i Stenungsund, kan reducera världens koldioxidutsläpp med 400 000 ton – motsvarande nära 1 procent av hela Sveriges nuvarande utsläpp. 

Genomförandet av Project Air kan innebära en kraftigt ökad efterfrågan på biogas i Sverige, med tillhörande ekonomiska och klimatmässiga fördelar. I framställningen av hållbar metanol används biogas, vätgas från elektrolys samt restströmmar och koldioxid som återvinns från Perstorps befintliga verksamhet. Det innebär att projektet använder kolatomer som annars skulle blivit till koldioxidutsläpp.

Målsättningen är att redan 2026 nå storskalig produktion av hållbar metanol, som sedan ingår i kemiprodukter med tusentals olika applikationsområden. Därmed möjliggörs minskat klimatavtryck i många olika värdekedjor.

Kräver ökad produktion av biogas

En viktig förutsättning för att kunna genomföra projektet framgångsrikt är att det finns tillgång till biogas i tillräckliga volymer för industriellt bruk till marknadsmässiga priser. Biogas är dock en bristvara idag, vilket belystes av EU i responsen till Project Airs tidigare ansökan om stöd ifrån innovationsfonden.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Enligt projektets webbsajt skulle Perstorps behov av biogas på kort sikt öka från 1,5 TWh till 3 TWh per år. Och för att möta Perstorps och andra industriella aktörers behov så måste Sveriges produktion av biogas öka från dagens 2 TWh till 10 TWh. På längre sikt kommer mer än så att behövas enligt sajten.

”Eftersom kemiindustrin är så viktig för den totala omställningen i samhället, så är det angeläget att Project Air blir verklighet. Projektet utgör en unik möjlighet, men också en utmaning för svensk industri- och energipolitik. Det kommer att vara ett av många industriella transformationsprojekt med behov av biogas som insatsvara, vilket Sverige behöver ta höjd för”, säger Jan Secher, VD för Perstorp Group.

Perstorp bedömer att Project Air med sin uppdaterade ansökan har goda möjligheter att godkännas av EU:s Innovationsfond, men undersöker också alternativa finansieringsvägar. Den totala investeringen i Project Air beräknas till ungefär 2 457,5 miljoner kronor.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära