Connect with us

Nyheter

Perstorp och Project Air förnyar svensk miljardsatsning på grön kemi

Published

on

Kemikoncernen Perstorp har tillsammans med partnerföretagen Fortum och Uniper idag lämnat in en ansökan till Europeiska innovationsfonden om stöd för Project Air, uppgående till  97 miljoner euro. Project Air är en i Sverige unik satsning som, genom att bygga en produktionsanläggning för hållbar metanol i Stenungsund, kan reducera världens koldioxidutsläpp med 400 000 ton – motsvarande nära 1 procent av hela Sveriges nuvarande utsläpp. 

Genomförandet av Project Air kan innebära en kraftigt ökad efterfrågan på biogas i Sverige, med tillhörande ekonomiska och klimatmässiga fördelar. I framställningen av hållbar metanol används biogas, vätgas från elektrolys samt restströmmar och koldioxid som återvinns från Perstorps befintliga verksamhet. Det innebär att projektet använder kolatomer som annars skulle blivit till koldioxidutsläpp.

Målsättningen är att redan 2026 nå storskalig produktion av hållbar metanol, som sedan ingår i kemiprodukter med tusentals olika applikationsområden. Därmed möjliggörs minskat klimatavtryck i många olika värdekedjor.

Kräver ökad produktion av biogas

En viktig förutsättning för att kunna genomföra projektet framgångsrikt är att det finns tillgång till biogas i tillräckliga volymer för industriellt bruk till marknadsmässiga priser. Biogas är dock en bristvara idag, vilket belystes av EU i responsen till Project Airs tidigare ansökan om stöd ifrån innovationsfonden.

Enligt projektets webbsajt skulle Perstorps behov av biogas på kort sikt öka från 1,5 TWh till 3 TWh per år. Och för att möta Perstorps och andra industriella aktörers behov så måste Sveriges produktion av biogas öka från dagens 2 TWh till 10 TWh. På längre sikt kommer mer än så att behövas enligt sajten.

”Eftersom kemiindustrin är så viktig för den totala omställningen i samhället, så är det angeläget att Project Air blir verklighet. Projektet utgör en unik möjlighet, men också en utmaning för svensk industri- och energipolitik. Det kommer att vara ett av många industriella transformationsprojekt med behov av biogas som insatsvara, vilket Sverige behöver ta höjd för”, säger Jan Secher, VD för Perstorp Group.

Perstorp bedömer att Project Air med sin uppdaterade ansökan har goda möjligheter att godkännas av EU:s Innovationsfond, men undersöker också alternativa finansieringsvägar. Den totala investeringen i Project Air beräknas till ungefär 2 457,5 miljoner kronor.

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära