Följ oss

Nyheter

Partnerskapet mellan svenska Novatron Fusion Group och Storbritannien är igång

Publicerat

den

Novatron Fusion Group och United Kingdom Atomic Energy Authority (UKAEA) börjar samarbeta

Ett särskilt partnerskap mellan United Kingdom Atomic Energy Authority (UKAEA) – Storbritanniens nationella laboratorium för fusionsenergi – och det svenska fusionskraftsföretaget Novatron Fusion Group kom nyligen igång fullt ut.

Det följer på ett banbrytande samförståndsavtal som undertecknades tidigare i år och beskrivs som ”förkroppsligandet” av Storbritanniens och Sveriges bredare strategiska partnerskap, som utökar samarbetet inom vetenskap och innovation, energi, handel samt säkerhet och försvar.

Avsiktsförklaringen undertecknades av Sveriges och Storbritanniens regeringar i oktober 2023 – båda länderna har åtagit sig att ”utforska möjligheterna till samarbete inom fusionsenergi” och noterar den framväxande teknikens ”betydelse för en långsiktigt hållbar energiförsörjning”.

Nyckelaktörerna bakom samförståndsavtalet samlades på den svenska ambassadörens residens i London den 30 maj för att diskutera vikten av internationellt samarbete i strävan efter fusionsenergi.

Inspelning från ett event i London med Tim Beswick UKAEA:s Chief Development Officer (CDO) och vice VD, Mala Valroy från Industrifonden och Peter Roos, VD för Novatron Fusion Group.

Under en paneldiskussion sade Tim Bestwick, UKAEA:s Chief Development Officer (CDO) och vice VD:

”Det låter som om UKAEA sysslar med allt som har med kärnkraft att göra, men i själva verket fokuserar vi bara på fusion. Vi var värd för det stora europeiska fusionsexperimentet JET som pågick i 40 fantastiska år, tills vi avslutade den experimentella verksamheten förra året. Det har hållit oss i centrum för många samarbeten inom fusionsområdet. Vi behöver inte bara forska om fusion, vi behöver fusionsenergi för att hålla lamporna tända. Det är en del av vår roll inom UKAEA att stödja alla ansträngningar inom fusion som kommer att leverera denna viktiga energikälla och vi är mycket glada över att arbeta med Novatron Fusion Group.”

UKAEA genomför för närvarande Storbritanniens Fusion Futures Programme på 650 miljoner pund, till stöd för den brittiska fusionsstrategin. Programmet innebär att nya anläggningar etableras vid UKAEA:s Culham Campus i Oxfordshire för att underlätta utvecklingen av ny teknik och utöka kapaciteten för fusionens bränslecykel. Programmet syftar till att främja världsledande innovation och samtidigt stimulera den allmänna industrikapaciteten genom internationellt samarbete och utveckling av framtida fusionskraftverk.

Novatron Fusion Groups VD Peter Roos sade i samband med avsiktsförklaringen att UKAEAE erbjuder en mängd erfarenheter efter 40 år i framkant för fusionsenergin:

”Alla hinder, utmaningar och gupp på vägen – det är de erfarenheterna som har lyft UKAEA till den nivå där det verkar idag. UKAEA står på toppen av så många teknologier som är värdefulla för alla fusionsinitiativ som finns i världen. I framtiden ser jag många kopplingar mellan företag där UKAEA är ”humlan” som rör sig från blomma till blomma, kopplar ihop punkterna, ser till att tekniken lyfts fram men också där konsolidering krävs. Ur Novatron Fusion Groups perspektiv finns det några riktigt intressanta teknikområden där vi behöver omedelbart stöd, och detta samarbete med UKAEA kommer att förkorta tiden, minska riskerna och sänka kostnaderna. Det är också ett förstadium till ett djupare samarbete.”

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Nyheter

Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Publicerat

den

Anton Löf, RMG Group

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära