Nyheter
Pappersproblem på London Metal Exchange

Sedan viktoriansk tid har Londons metallhandlare använt pappersdokument för att hålla koll på metall som flyter in och ut ur lager, även när resten av världen blev digital. Nu utgör coronaviruset ett hot som är större än allt annat i levande minne.

Flera europeiska länder befinner sig i karantän och antalet fall i Storbritannien stiger snabbt. Detta oroar handlare som undrar hur de kommer åt London Metal Exchanges pappersbaserade system för att registrera koppar-, nickel- och aluminiumlager om staden tvingas stänga.
I värsta fall kan problem med processen förvärra de störningar som fysiska handlare möter när de stöter på brist på arbetskraft i hamnar, fabriker och lager i hela Europa. Men i London kan handlarna även möta svårigheter genom att helt enkelt flytta lagerbevis runt staden.
Skriver ut certifikat dagligen
Varje dag skriver lageragenter i London ut ägarcertifikat för metall i lager så långt bort som Sydkorea. Kurirer skickar dokumenten, ofta för inventeringar värda miljoner dollar, över hela staden till ett kontor några kvarter från Liverpool Street, där de är lagrade i källaren.
Handlare är oroliga för hur dokument skall kunna skickas runt centrala London om kurirer eller lageragenter är sjuka. Det finns också en risk att kontoret, den enda platsen i världen som kan behandla leveranser och uttag av LME-metall, tvingas stänga.
Problem med arkiveringsprocessen kan innebära att fysiska handlare inte kan överlåta varulager vid en tidpunkt då efterfrågan finns. LME sade att det har en rad befogenheter att se till att problem med att leverera eller ta ut metall inte kommer att påverka priserna.
Kan gå över till Internet
Om det uppstår en kris har LME vältestade planer på att flytta sin open-outcry-ring till en back-up-webbplats och byta till elektronisk handel. Börsen driver också ett datorsystem som håller reda på vem som äger metall i sina lager, så eventuella problem påverkar bara lagret som levereras eller dras tillbaka.
Digitala register
Andra börser gjorde övergången till digitala register över äganderätt för åratal sedan, men LME är annorlunda på grund av dess rötter i den fysiska metallvärlden. Börsen driver ett nätverk med mer än 500 lager runt om i världen som fungerar som en ”buyer of last resort” för gruvföretag, tillverkare och handlare.
I en bransch med historia av bedrägeri och förfalskning är LMEs praxis att låsa titeldokument i en central depå populär bland handlare.
Veteraner berättar historier om tillfälliga problem, som kurirer som skickat dokument till fel kontor eller tar en omväg till puben. Men handlarna fruktar nu att coronaviruset testar gränserna för det arbetsintensiva systemet som aldrig tidigare.
”I en extrem situation kan viruset störa den fysiska rörelsen av metall eller överföringen av nya lagerbevis till lagren”, säger börsen.
Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys3 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter3 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys3 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer