Connect with us

Nyheter

Oljepriset kraschar till lägsta nivån sedan juni

Published

on

Oljefat

Oljepriserna sjunker till den lägsta nivån sedan juni 2020. Priset på Brent Crude sjönk under 40 dollar. Slutet av den amerikanska körsäsongen sätter också press på råoljepriserna. Den svaga efterfrågan beror enligt flera analytiker på oro för av en fortsatt ökning av Coronavirusfall, slutet av den amerikanska sommarsemesterns körsäsong och en rapport om att Saudiarabien planerar att sänka sina oljepriser i oktober 2020.

Två fat olja

Råolja pressades på måndag efter att Saudiarabien sänkte sitt officiella försäljningspris för asiatiska köpare, sa analytiker, vilket togs som ett tecken på svag efterfrågan. Det viktigaste problemet för marknaden är fortfarande efterfrågan, och eftersom Kina redan har lagt olja på lager under tidigare månader, tycks stora färska kinesiska köp saknas från marknaden just nu, säger Warren Patterson, globalt chef för ING, i en analys.

Efter rekordvolymer i juni visade tulldata att den kinesiska råoljeimporten i augusti i genomsnitt låg på 11,23 miljoner fat om dagen, en minskning från 12,13 miljoner fat i juli och långt under rekordet 12,99 miljoner fat i juni, sade han. Jämfört med ett år sedan har emellertid importen fortsatt att öka med 13 procent.

Nedgången för oljepriser kommer också när USA:s körsäsong, perioden mellan Memorial Day och Labor Day, upphör och pekar på säsongsmässig svaghet i efterfrågan på bensin.

Trots nyheterna om att Saudiarabien sänker oljepriserna och en lägre efterfrågan på grund av pandemin, säger Daniel Flynn, en marknadsanalytiker på The Price Futures Group, att han tror att marknaden ”redan har prisat in en lägre efterfrågan och har återhämtat sig från de negativa priserna för några månader sedan”

Så om ”stater fortsätter att öppna igen, bör vi se efterfrågan öka till nivåer som förväntades före denna mardröm”, skrev han i sin dagliga rapport.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära