Connect with us

Nyheter

Dyster bild för oljepriserna

Published

on

Liggande och stående fat med olja

Den ryska oljeministern målar upp en dyster bild för oljepriserna. Förvisso har oljepriserna stigit sedan den minnesvärda utförsäljningen i april 2020, men ett CNBC-inslag noterade att den ryska energiministern Alexander Novak förutspår en blygsam återhämtning nästa år. Den dystra bilden för oljepriserna baseras på en svag efterfrågan och fortsatta effekter av Covid-19.

”Min prognos för 2021 är lite mer blygsam än Goldman Sachs. Jag förutspår intervallet 50-55 dollar per fat, som genomsnittspriset för året. Men vi kan förvänta oss volatilitet på marknaden med både höga och låga nivåer, sade Novak till CNBC:s Hadley Gamble i fredags.

I rapporten som Goldman Sachs publicerade förra veckan spår banken ett Brent-pris på 65 USD per fat under tredje kvartalet nästa år, med ytterligare prishöjningar fram till 2021 när lagren börjar normaliseras och oljemarknaden hamnar i eftersläpning nästa sommar.

Olja som konst
Foto: Olle Svensson

”Den framtida återhämtningen kommer att bli mycket långsammare”, sa Novak. ”Inte den snabba trend som vi har observerat under de första månaderna. Mestadels på grund av den övergripande omvandlingen och förändringarna i energibalansen och i konsumenternas beteendemönster, först och främst”

När det gäller hur affärsresor kommer att påverka oljepriserna kommer övergången till mer digitala möten också att skada efterfrågan. ”Detta omvandlar tydligt energibalansen och kommer att påverka efterfrågan”, sa han. ”Vi skulle vilja producera mer för att hjälpa den ekonomiska återhämtningen men vi begränsas av den begränsade efterfrågan. Och dess tillväxttakt är också begränsad.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära