Connect with us

Nyheter

Oljepriset kan återhämta sig och stiga till 50 – 70 dollar

Published

on

Oljeriggar i USA

Den 20 april 2020 sjönk WTI-råoljan under noll för första gången i historien och stängde på negativt territorium. Oljepriserna kan sjunka till noll igen på kort sikt, men kommer att återhämta sig under första halvan av 2021 med ett Brent-pris på mellan 50-70 dollar per fat, enligt en analys av Saxo Bank.

Oljeriggar i USA

”De kortsiktiga utsikterna för olja ser dystra ut, vilket särskilt gäller för MENA-ekonomier som är mycket beroende av oljeintäkter. Det finns en risk att WTI kommer att falla tillbaka mot noll dollar per fat och Brent mot 10 dollar per fat, men på lång sikt tror vi att utsikterna är positiva”, säger Ole Hansen, chef för handelsstrategier hos Saxo Bank.

När han talade på en online-presskonferens på onsdag sade han att oljemarknaden kunde se oljeprisfallet nå sin botten inom perioden mellan fyra och sex veckor.

Råoljepriserna kan testa nivåerna under noll igen

Edward Bell, senior chef för marknadsekonomi på Emirates NBD Research, har också sagt att råoljepriserna skulle kunna testa nivåer under noll igen om fundamenta förblir dålig. Spekulativ marknadspositionering i frontmånaderna förblir sannolikt koncentrerad till några få deltagare.

Hansen sade att trots den kortsiktiga kollapsen för olja är de långsiktiga utsikterna positiva.

”Efterfrågan kommer att återkomma när pandemin passerar, om än med något lägre efterfrågan än tidigare eftersom affärsresor kan minska och företag kan acceptera mer flexibla arbetsmetoder mot bakgrund av Covid-19-upplevelsen som visar att produktiviteten inte nödvändigtvis minskar när anställda arbetar hemifrån” lade han till.

Världen kan få slut på lagringsutrymme

Nedgången i efterfrågan har skapat ett lager av olja som aldrig setts tidigare, sade Ole Hansen och tillade: ”Om vi inte ser en dramatisk ökning av efterfrågan snart kommer världen att på slut på lagringsanläggningar i slutet av maj.”

Hansen sade vidare: ”Olja måste förvaras någonstans. Du kan inte utvinna den och inte förvara den någonstans. Det kan tillkomma ytterligare 20 miljoner fat olja under de närmaste veckorna och när det inträffar kommer oljepriserna att hamna under ytterligare tryck.”

”Vi måste komma i balans mellan utbud och efterfrågan. Vi måste se en forcerad stängning av en viss mängd miljoner fat för att skapa balans. Så när balans uppnås är det bäst för marknaden och det är vad jag ser även nu när efterfrågan minskar med 30 miljoner fat” sade Hansen.

”Vi måste tänka på en marknad som inte levererar 100 miljoner fat per dag utan 70 miljoner fat per dag. Detta är en ny bas där marknaden måste fungera och måste ändra synsätt” sade han. Hansen anser att oljelagringsfrågan är central för industrins framtid, och överlevnaden är beroende av att producenterna har tillgång till direkta kunder eller lagringsanläggningar.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära