Oljepriset kan återhämta sig och stiga till 50 – 70 dollar

Den 20 april 2020 sjönk WTI-råoljan under noll för första gången i historien och stängde på negativt territorium. Oljepriserna kan sjunka till noll igen på kort sikt, men kommer att återhämta sig under första halvan av 2021 med ett Brent-pris på mellan 50-70 dollar per fat, enligt en analys av Saxo Bank.

Oljeriggar i USA

”De kortsiktiga utsikterna för olja ser dystra ut, vilket särskilt gäller för MENA-ekonomier som är mycket beroende av oljeintäkter. Det finns en risk att WTI kommer att falla tillbaka mot noll dollar per fat och Brent mot 10 dollar per fat, men på lång sikt tror vi att utsikterna är positiva”, säger Ole Hansen, chef för handelsstrategier hos Saxo Bank.

När han talade på en online-presskonferens på onsdag sade han att oljemarknaden kunde se oljeprisfallet nå sin botten inom perioden mellan fyra och sex veckor.

Råoljepriserna kan testa nivåerna under noll igen

Edward Bell, senior chef för marknadsekonomi på Emirates NBD Research, har också sagt att råoljepriserna skulle kunna testa nivåer under noll igen om fundamenta förblir dålig. Spekulativ marknadspositionering i frontmånaderna förblir sannolikt koncentrerad till några få deltagare.

Hansen sade att trots den kortsiktiga kollapsen för olja är de långsiktiga utsikterna positiva.

”Efterfrågan kommer att återkomma när pandemin passerar, om än med något lägre efterfrågan än tidigare eftersom affärsresor kan minska och företag kan acceptera mer flexibla arbetsmetoder mot bakgrund av Covid-19-upplevelsen som visar att produktiviteten inte nödvändigtvis minskar när anställda arbetar hemifrån” lade han till.

Världen kan få slut på lagringsutrymme

Nedgången i efterfrågan har skapat ett lager av olja som aldrig setts tidigare, sade Ole Hansen och tillade: ”Om vi inte ser en dramatisk ökning av efterfrågan snart kommer världen att på slut på lagringsanläggningar i slutet av maj.”

Hansen sade vidare: ”Olja måste förvaras någonstans. Du kan inte utvinna den och inte förvara den någonstans. Det kan tillkomma ytterligare 20 miljoner fat olja under de närmaste veckorna och när det inträffar kommer oljepriserna att hamna under ytterligare tryck.”

”Vi måste komma i balans mellan utbud och efterfrågan. Vi måste se en forcerad stängning av en viss mängd miljoner fat för att skapa balans. Så när balans uppnås är det bäst för marknaden och det är vad jag ser även nu när efterfrågan minskar med 30 miljoner fat” sade Hansen.

”Vi måste tänka på en marknad som inte levererar 100 miljoner fat per dag utan 70 miljoner fat per dag. Detta är en ny bas där marknaden måste fungera och måste ändra synsätt” sade han. Hansen anser att oljelagringsfrågan är central för industrins framtid, och överlevnaden är beroende av att producenterna har tillgång till direkta kunder eller lagringsanläggningar.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top