Följ oss

Nyheter

Oljepriset kan återhämta sig och stiga till 50 – 70 dollar

Publicerat

den

Oljeriggar i USA

Den 20 april 2020 sjönk WTI-råoljan under noll för första gången i historien och stängde på negativt territorium. Oljepriserna kan sjunka till noll igen på kort sikt, men kommer att återhämta sig under första halvan av 2021 med ett Brent-pris på mellan 50-70 dollar per fat, enligt en analys av Saxo Bank.

Oljeriggar i USA

”De kortsiktiga utsikterna för olja ser dystra ut, vilket särskilt gäller för MENA-ekonomier som är mycket beroende av oljeintäkter. Det finns en risk att WTI kommer att falla tillbaka mot noll dollar per fat och Brent mot 10 dollar per fat, men på lång sikt tror vi att utsikterna är positiva”, säger Ole Hansen, chef för handelsstrategier hos Saxo Bank.

När han talade på en online-presskonferens på onsdag sade han att oljemarknaden kunde se oljeprisfallet nå sin botten inom perioden mellan fyra och sex veckor.

Råoljepriserna kan testa nivåerna under noll igen

Edward Bell, senior chef för marknadsekonomi på Emirates NBD Research, har också sagt att råoljepriserna skulle kunna testa nivåer under noll igen om fundamenta förblir dålig. Spekulativ marknadspositionering i frontmånaderna förblir sannolikt koncentrerad till några få deltagare.

Hansen sade att trots den kortsiktiga kollapsen för olja är de långsiktiga utsikterna positiva.

”Efterfrågan kommer att återkomma när pandemin passerar, om än med något lägre efterfrågan än tidigare eftersom affärsresor kan minska och företag kan acceptera mer flexibla arbetsmetoder mot bakgrund av Covid-19-upplevelsen som visar att produktiviteten inte nödvändigtvis minskar när anställda arbetar hemifrån” lade han till.

Världen kan få slut på lagringsutrymme

Nedgången i efterfrågan har skapat ett lager av olja som aldrig setts tidigare, sade Ole Hansen och tillade: ”Om vi inte ser en dramatisk ökning av efterfrågan snart kommer världen att på slut på lagringsanläggningar i slutet av maj.”

Hansen sade vidare: ”Olja måste förvaras någonstans. Du kan inte utvinna den och inte förvara den någonstans. Det kan tillkomma ytterligare 20 miljoner fat olja under de närmaste veckorna och när det inträffar kommer oljepriserna att hamna under ytterligare tryck.”

”Vi måste komma i balans mellan utbud och efterfrågan. Vi måste se en forcerad stängning av en viss mängd miljoner fat för att skapa balans. Så när balans uppnås är det bäst för marknaden och det är vad jag ser även nu när efterfrågan minskar med 30 miljoner fat” sade Hansen.

”Vi måste tänka på en marknad som inte levererar 100 miljoner fat per dag utan 70 miljoner fat per dag. Detta är en ny bas där marknaden måste fungera och måste ändra synsätt” sade han. Hansen anser att oljelagringsfrågan är central för industrins framtid, och överlevnaden är beroende av att producenterna har tillgång till direkta kunder eller lagringsanläggningar.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära