Följ oss

Nyheter

Oljepriset, har vi det värsta framför oss?

Publicerat

den

Lagring av olja i silo
Lagring av olja i silo

Foto: Dave Crosby

Oljepriset har fortsatt att rasa, och många ställer sig frågan om vi har det värsta framför oss? WTI har varit nere under 30 USD per fat, vilket är den första gången detta har inträffat på mer än ett decennium, och många marknadsbedömare säger att det fallande oljepriset kommer att fortsätta ned. Brent Crude har handlats ned till samma nivåer och prissätts nu till samma kurser som i april 2004.

Detta är vad Morgan Stanley säger

Även om råoljepriset rasat kraftigt så räknar Wall Street med ytterligare nedgångar framöver. Morgan Stanleys analytiker, däribland Adam Longson, analyschef för energirelaterade råvaror, hävdar att investerare lägger alltför stor vikt vid fundamentala faktorer och inte har uppmärksammat den apprecierande dollarn.

Morgan Stanley påpekade att oljan handlas runt 30 dollar fatet och att priset kan falla mellan 10 till 25 procent till om dollarn stiger med fem procent. Morgan Stanleys analytiker hävdar att utbudet av olja på den globala marknaden fick råoljan att falla under 60 USD per fat, men att det var den allt starkare dollarn som fick priset på olja att falla från 55 USD till 35 USD per fat.

Dollarn är fortsatt stark

Med tanke på den amerikanska dollarns fortsatta styrka är det således inte orimligt att anta att oljepriset kan fortsätta falla till mellan 20 och 25 USD per fat som en direkt effekt av valutaförändringar säger Morgan Stanleys analytiker i en nyligen publicerad analys. Den amerikanska dollarn och icke-fundamentala faktorer fortsätter att driva oljepriserna.

Goldman Sachs håller med

Goldman Sachs Group har prognostiserat att oljan kan sjunka till 20 dollar per fat, men anser att bristen på lagringsutrymme kommer att leda till att producenterna drar ned på sin produktion eftersom de annars inte vet vad de ska göra av oljan.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lucara Diamond – diamantbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Lucara Diamonds gruva

Lucara Diamond är ett gruvbolag i Lundin-sfären som bryter diamanter och har nu varit i produktion under hela 12,5 år. Aktien är noterad både i Kanada och på Stockholmsbörsen. Aktiekursen har kommit ner rejält och ligger nu på sin lägsta nivå någonsin.

William Lamb är tillbaka i VD-rollen med full energi sedan några veckor, efter att ha varit VD under åren 2011-2018. Den 12 september presenterade han verksamheten för investerare i Stockholm, en inspelning kan ses nedan. Dr John Armstrong, som är Vice President, ger även en presentation av tillgångarna.

William Lamb, VD för Lucara Diamond, presenterar verksamheten i Stockholm.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Populära