Nyheter

Oljepriset, har vi det värsta framför oss?

Publicerat

den

Foto: Dave Crosby

Oljepriset har fortsatt att rasa, och många ställer sig frågan om vi har det värsta framför oss? WTI har varit nere under 30 USD per fat, vilket är den första gången detta har inträffat på mer än ett decennium, och många marknadsbedömare säger att det fallande oljepriset kommer att fortsätta ned. Brent Crude har handlats ned till samma nivåer och prissätts nu till samma kurser som i april 2004.

Detta är vad Morgan Stanley säger

Även om råoljepriset rasat kraftigt så räknar Wall Street med ytterligare nedgångar framöver. Morgan Stanleys analytiker, däribland Adam Longson, analyschef för energirelaterade råvaror, hävdar att investerare lägger alltför stor vikt vid fundamentala faktorer och inte har uppmärksammat den apprecierande dollarn.

Morgan Stanley påpekade att oljan handlas runt 30 dollar fatet och att priset kan falla mellan 10 till 25 procent till om dollarn stiger med fem procent. Morgan Stanleys analytiker hävdar att utbudet av olja på den globala marknaden fick råoljan att falla under 60 USD per fat, men att det var den allt starkare dollarn som fick priset på olja att falla från 55 USD till 35 USD per fat.

Dollarn är fortsatt stark

Med tanke på den amerikanska dollarns fortsatta styrka är det således inte orimligt att anta att oljepriset kan fortsätta falla till mellan 20 och 25 USD per fat som en direkt effekt av valutaförändringar säger Morgan Stanleys analytiker i en nyligen publicerad analys. Den amerikanska dollarn och icke-fundamentala faktorer fortsätter att driva oljepriserna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Goldman Sachs håller med

Goldman Sachs Group har prognostiserat att oljan kan sjunka till 20 dollar per fat, men anser att bristen på lagringsutrymme kommer att leda till att producenterna drar ned på sin produktion eftersom de annars inte vet vad de ska göra av oljan.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version