Oljeboomen förändrar den amerikanska ekonomin

Oljeboomen förändrar den amerikanska ekonomin, och ingenstans märks det tydligare än i North Dakota där den oljerika shaleformationen Bakken har kommit att få en betydande effekt på delstatens och medborgarnas ekonomi.

Karta över USA med North DakotaNorth Dakota är den 19:e största delstaten i USA och den 3:e delstaten med minst befolkning – lite fler än 640 000 invånare 2006. Jordbruk har sedan länge dominerat North Dakotas ekonomi och kultur. Nu har emellertid shale oil fått en betydligt större påverkan på denna delstat. Enligt USGS så innehåller Bakken-formationen cirka 3,65 miljarder fat olja, och kommer att vara en av de bidragande orsakerna till att USA allt mer minskar sitt beroende av energi från utlandet.

I takt med att ekonomi fått sig ett uppsving har många sökt sig till North Dakota för att söka arbete. I dag sägs denna delstat ha en arbetslöshet på under tre procent vilket gör att det är en av de amerikanska delstater som har den allra högsta sysselsättningsgraden. Till detta skall sägas att det finns lediga arbeten, i många fall högt betalda sådana i denna delstat.

Mark Perry, professor i nationalekonomi vid Flint campus vid University of Michigan, twittrade det här diagrammet som visar att North- och South Dakota för 80 år sedan hade ungefär samma inkomst per invånare. Oljeboomen har emellertid fått den genomsnittliga inkomsten i North Dakota att stiga med 11 500 USD, motsvarande 75 000 SEK.

Inkomst i North Dakota och South Dakota

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top