Följ oss

Nyheter

Oljan kan nå 200 dollar per fat

Publicerat

den

Pierre Andurand, en råvaruhandlare, som har sett en av sina fonder skjuta i höjden med 109 procent under årets första tre månader, efter sensationella uppgångar både 2020 och 2021, hävdar att oljan kan nå 200 dollar per fat.

Han är inte en permabull heller, efter att ha satsat på att oljepriserna kan bli negativa, en förutsägelse som slog igenom 2020. Men han har en otroligt stark tro på stigande priser just nu och säger att oljepriserna kan nå 200 dollar.

Rysk olja, säger han, kommer inte att vara tillgänglig för globala marknader på ett tag, även om landet kan nå ett fredsavtal med Ukraina. ”Så för mig handlar det inte bara om vapenvilan, utan jag tror fortfarande att sanktionerna kommer att stanna mot Ryssland tills västvärlden kan känna att de kan lita på dem och att de inte kommer att attackera en annan granne några månader senare eller attackera Nato-länder”, sa han till Odd Lots-podden från Bloomberg. ”Jag menar, du kan inte gå från att vara rädd för att de, du vet, ska använda kärnvapenangrepp och använda kemiska vapen och biologiska vapen för att sedan plötsligt förhandla och ge dem pengar igen.”

Även om det bara är USA och Storbritannien som officiellt bojkottar rysk olja, håller anseenderisker, såväl som brist på försäkringar och krediter, andra köpare borta, säger han.

Av de 4 miljoner fat om dagen som förloras från rysk produktion, säger han att Gulfländerna kan ersätta 1,5 miljoner. Västländer kan utnyttja sina strategiska reserver för att fylla resten, men kommer att ta slut efter cirka 2,5 år. Vid 200 dollar per fat sa Andurand att efterfrågan kan falla för att balansera marknaden. På direkt fråga om oljan kunde nå den nivån i år svarade han att det kunde den.

”Det faktum att kanske ha samma inverkan på ekonomin till det höga priset 2008, när det var 150 dollar, kan faktiskt vara närmare 250 dollar per fat idag. Så är så jag ser på det, säger han.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära