Connect with us

Nyheter

Ökade behov av sojabönor i Sydostasien

Published

on

Produktion av fjäderfä för mat kräver foderSydostasiens foderproduktion spås fortsätta att öka med minst fem till sex procent de kommande åren. Trots detta medför den expanderande jordbrukssektorn i Kina att landet kan komma att behöva importera betydande mängder jordbruksprodukter, till exempel foder.

Den ökande produktionen av djurfoder kommer sannolikt att driva upp importen av sojabönor, sojamjöl och majs i Sydostasien, råvaror som redan stöds av höga priser. Sydostasiens foderproduktion förväntas öka 4,5 procent till rekordhöga 5,2 miljoner ton under det regleringsår som slutade 30 september.

Kina är världens största köttkonsument och landets förmåga att producera sötvattenbruksprodukter som till exempel räkor och fisk närmar en topp på grund av miljörelaterade frågor och stigande efterfrågan. Stigande export av levande fisk från Malaysia, Filippinerna och Vietnam har också gett en stimulans till industriella vattenbruk i Sydostasien. Sojamjölspriserna har stigit under de senaste månaderna, men sojamjöl är fortfarande billigare än fiskmjöl och har snabbt ersatt fiskmjölet som en foderingrediens.

Starkare lokal efterfrågan på kött har också ökat behovet av produktionen av djurfoder. Under de senaste åren har den årliga per capita-förbrukningen av fjäderfä i Indonesien nästan fördubblats till 7 kg och det finns en hel del utrymme för tillväxt, eftersom samma siffra ligger på 38 kg i grannlandet Malaysia. Indonesiens efterfrågan på djurfoder förväntas öka med 9 procent under 2012 till 1,12 miljoner ton.

Thailand har återupptagit sin fjäderfäexport till Europa efter att ha stoppat denna ett par år grund av fågelinfluensautbrott. Landets djurfoderproduktion har ökat med 6 procent under 2012.

Den filippinsk foderproduktion har dämpats under året på grund av en shake-up i den lokala svinindustrin som lett till att många små producenter gått i konkurs, och tvingat landet till en ökad köttimport från Kanada och Europa.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära