Nyheter
Nu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i Sverige
Nu inleds nästa kapitel för den svenska kärnkraften. Uniper Sverige, Blykalla och KTH har skickat in en ansökan till Energimyndigheten om medfinansiering av en icke-nukleär prototyp för att utveckla framtidens reaktorteknologi. Detta är andra steget av tre i utvecklingen och kommersialiseringen av en ny typ av reaktorer i Sverige under 2030-talet.
Sverige står inför en enorm utmaning och har stort behov av ny elproduktion. Utöver behovet av att ersätta produktion som faller för åldersstrecket väntas det svenska elbehovet öka med uppemot 100 TWh årligen fram till mitten av århundradet. Detta ställer enorma krav på elsystemet och på rätt förutsättningar för att skapa ett fossilfritt samhälle.
Avancerad, hållbar kärnkraft med passiv säkerhet som kan serietillverkas i form av små modulära reaktorer (SMR) erbjuder alla fördelar som dagens kärnkraft gör men är avsevärt mer mångsidig och flexibel. Bland annat möjliggör de en omfattande utbyggnad av vindkraft och solenergi och kan dessutom tillhandahålla andra nyttor än elproduktion, såsom tillverkning av en kombination av vätgas, bio- och elektro-bränslen. Ytterligare tillämpningsområden är högvärdig processvärme och direkt infångning av koldioxid ur atmosfären.
Sverige kommer även i framtiden att ha ett stort behov av stabil energiproduktion som tillsammans med förnybara energikällor och ett moderniserat elnät säkerställer att vi inte bara har leverans av el årets alla timmar, utan också att denna el är fossilfri och konkurrenskraftig. På så sätt kan vi även bidra med stor klimatnytta i övriga Europa, samt med ny exportteknik till hela världen.
– Vi ser en tydlig roll för kärnkraften i framtidens energisystem, och vi satsar därför på att utveckla framtidens kärnkraft i samarbete med företaget Blykalla som har patent på design och material för en liten modulär reaktor med blykylning och passiv säkerhet, säger Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige.
Samarbetet utformas som ett Joint Venture och är öppet för en rad olika aktörer inom industri och akademi. Till projektet kopplas ett akademiskt nätverk som utgår från KTH.
– Den teknik vi utvecklat i Blykalla är nu så mogen att vi tillsammans med Uniper kan börja uppföra en icke-nukleär prototyp för att i ett senare steg möjliggöra en kommersialisering av en ny reaktor. Det är ett stort och viktigt steg framåt för svensk reaktorteknologi, säger Professor Janne Wallenius, grundare av Blykalla.
– Genom att inleda arbetet i god tid skapar vi handlingsfrihet längre fram – både för oss själva och för Sverige som land. Givet den korta tidsperiod som återstår tills vi ska ha uppnått netto noll-utsläpp i Sverige är det viktigt att vi inte stänger några dörrar. I det ingår att politiker och myndigheter även stöttar utvecklingen av ny kärnkraft. En sådan satsning skulle även fungera som en vitamininjektion till den akademiska forskningen på energiområdet. Teknisk utveckling av detta slag är en självklarhet i ett avancerat välfärdsland, säger Johan Svenningsson.
Ansökan bygger vidare på projektet ”Sunrise” som Stiftelsen för Strategisk Forskning stöttat med 50 miljoner kronor för att utveckla design, materialteknologi och säkerhetsanalys för en avancerad blykyld forsknings- och demonstrationsreaktor. I Sunrise medverkar bland andra KTH, Luleå universitet och Uppsala universitet.
Förutsatt att Energimyndigheten beviljar anslag och att finansieringen säkras, blir nästa steg att bygga en eldriven icke-nukleär prototyp för att testa och verifiera material och teknik i en miljö av smält bly vid höga temperaturer. Prototypen, som ska drivas i fem år med start 2024, är planerad att uppföras på OKG:s område vid Simpevarp utanför Oskarshamn.
– KTH ser fram emot ett utökat samarbete med Uniper och Blykalla. Detta är direkt i linje med den långsiktiga strategi som vi identifierat inom Sunrise och utgör det andra steget av tre för utvecklingen av ny kärnteknik på svensk mark, säger Professor Pär Olsson, Prefekt för fysikinstitutionen på KTH och föreståndare för Sunrise.
Den svenska satsningen på ny kärnkraft i form av SMR har sällskap av flera liknande initiativ runtom i världen. Det pågår en snabb utveckling av flera olika tekniker och tillämpningar av kärnkraft. I USA har t.ex. Bill Gates TerraPower, General Electric Hitachi och X-Energy fått anslag för att bygga två avancerade demonstrationsreaktorer, och bolaget NuScale har fått federala medel för att uppföra en lösning grundad på 12 SMR i grupp under 2020-talet. I Storbritannien har Rolls Royce beviljats medfinansiering för att uppföra en vattenkyld SMR innan 2031. I vårt direkta närområde undersöker bland annat Estland möjligheterna att bygga SMR.
Genom detta initiativ tar nu även Sverige ett konkret steg mot att utveckla teknik, kunnande och kompetens kring ny avancerad kärnkraft.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030