Följ oss

Nyheter

Vinterns högsta elpriser

Publicerat

den

Snö och himmel

Veckans kommentar om elmarknaden v. 6. 2021

Entelios

Den här veckan ser det ut som att vi kan få årets högsta veckosnittpriser i Norden. Det är då systempriset vi tittar på, vilket är ett slags snittpris för hela Norden. Låga temperaturer i hela Norden ger en mycket hög efterfrågan på el och mot slutet av denna vecka ser det också ut som att ett nytt förbrukningsrekord kommer att sättas i Norden.

Hög kraftproduktion kombinerat med lite vindkraft och nederbörd resulterar i att resursbalansen reduceras till under normala nivåer denna vecka. Det är inte vatten det råder brist på utan snö. Resursbalansen beräknas utifrån summan av allt vatten i magasin, snö i fjällen (som ska smälta till våren och fylla på magasinen) och grundvatten. Vattenmagasinen har fortfarande en högre fyllnadsgrad än normalt för årstiden, men det råder en avsevärd brist på snö. Det betyder att producenterna (i skrivande stund) inte kan räkna med någon riktigt stor snösmältning till våren och måste disponera vattnet i enlighet därefter.

Är vintern över?

Hur länge denna köldknäpp håller i sig kommer att ha stor betydelse för vilken resurssituation vi får i Norden till sommaren och nästa vinter. I början av denna vecka pekade alla väderprognoser samstämmigt på att kylan kan sitta i en bit in i mars, medan det på onsdagen kom prognoser som öppnade upp för möjligheten att vädret kan bli mildare och våtare den sista veckan i februari. Skillnaden kan utgöra många TWh i resursbalansen.

Priserna är känsliga både för omedelbara förändringar och för det som marknadsaktörerna ser framför sig under de kommande månaderna och åren. Vi märker till viss del av stora rörelser i marknadspriserna, där även länderna utanför Norden upplever stora rörelser i sina kraftpriser. Även i Europa varierar elpriset i takt med att väderprognoserna förändras – eller snarare – gaspriset varierar i takt med att väderprognoserna förändras och sedan rör sig elpriset i takt med gaspriset.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Publicerat

den

Teknisk analys på guldpriset

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.

Teknisk analys på guldpriset av Ingemar Carlsson
Fortsätt läsa

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Populära