Följ oss

Nyheter

Nu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i Sverige

Publicerat

den

Blykalla-teknologi med skärgård i bakgrunden

Nu inleds nästa kapitel för den svenska kärnkraften. Uniper Sverige, Blykalla och KTH har skickat in en ansökan till Energimyndigheten om medfinansiering av en icke-nukleär prototyp för att utveckla framtidens reaktorteknologi. Detta är andra steget av tre i utvecklingen och kommersialiseringen av en ny typ av reaktorer i Sverige under 2030-talet.

Sverige står inför en enorm utmaning och har stort behov av ny elproduktion. Utöver behovet av att ersätta produktion som faller för åldersstrecket väntas det svenska elbehovet öka med uppemot 100 TWh årligen fram till mitten av århundradet. Detta ställer enorma krav på elsystemet och på rätt förutsättningar för att skapa ett fossilfritt samhälle.

Avancerad, hållbar kärnkraft med passiv säkerhet som kan serietillverkas i form av små modulära reaktorer (SMR) erbjuder alla fördelar som dagens kärnkraft gör men är avsevärt mer mångsidig och flexibel. Bland annat möjliggör de en omfattande utbyggnad av vindkraft och solenergi och kan dessutom tillhandahålla andra nyttor än elproduktion, såsom tillverkning av en kombination av vätgas, bio- och elektro-bränslen. Ytterligare tillämpningsområden är högvärdig processvärme och direkt infångning av koldioxid ur atmosfären.

Sverige kommer även i framtiden att ha ett stort behov av stabil energiproduktion som tillsammans med förnybara energikällor och ett moderniserat elnät säkerställer att vi inte bara har leverans av el årets alla timmar, utan också att denna el är fossilfri och konkurrenskraftig. På så sätt kan vi även bidra med stor klimatnytta i övriga Europa, samt med ny exportteknik till hela världen.

– Vi ser en tydlig roll för kärnkraften i framtidens energisystem, och vi satsar därför på att utveckla framtidens kärnkraft i samarbete med företaget Blykalla som har patent på design och material för en liten modulär reaktor med blykylning och passiv säkerhet, säger Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige.

Samarbetet utformas som ett Joint Venture och är öppet för en rad olika aktörer inom industri och akademi. Till projektet kopplas ett akademiskt nätverk som utgår från KTH.

– Den teknik vi utvecklat i Blykalla är nu så mogen att vi tillsammans med Uniper kan börja uppföra en icke-nukleär prototyp för att i ett senare steg möjliggöra en kommersialisering av en ny reaktor. Det är ett stort och viktigt steg framåt för svensk reaktorteknologi, säger Professor Janne Wallenius, grundare av Blykalla.

– Genom att inleda arbetet i god tid skapar vi handlingsfrihet längre fram – både för oss själva och för Sverige som land. Givet den korta tidsperiod som återstår tills vi ska ha uppnått netto noll-utsläpp i Sverige är det viktigt att vi inte stänger några dörrar. I det ingår att politiker och myndigheter även stöttar utvecklingen av ny kärnkraft. En sådan satsning skulle även fungera som en vitamininjektion till den akademiska forskningen på energiområdet. Teknisk utveckling av detta slag är en självklarhet i ett avancerat välfärdsland, säger Johan Svenningsson.

Ansökan bygger vidare på projektet ”Sunrise” som Stiftelsen för Strategisk Forskning stöttat med 50 miljoner kronor för att utveckla design, materialteknologi och säkerhetsanalys för en avancerad blykyld forsknings- och demonstrationsreaktor. I Sunrise medverkar bland andra KTH, Luleå universitet och Uppsala universitet.

Förutsatt att Energimyndigheten beviljar anslag och att finansieringen säkras, blir nästa steg att bygga en eldriven icke-nukleär prototyp för att testa och verifiera material och teknik i en miljö av smält bly vid höga temperaturer. Prototypen, som ska drivas i fem år med start 2024, är planerad att uppföras på OKG:s område vid Simpevarp utanför Oskarshamn.

– KTH ser fram emot ett utökat samarbete med Uniper och Blykalla. Detta är direkt i linje med den långsiktiga strategi som vi identifierat inom Sunrise och utgör det andra steget av tre för utvecklingen av ny kärnteknik på svensk mark, säger Professor Pär Olsson, Prefekt för fysikinstitutionen på KTH och föreståndare för Sunrise.

Den svenska satsningen på ny kärnkraft i form av SMR har sällskap av flera liknande initiativ runtom i världen. Det pågår en snabb utveckling av flera olika tekniker och tillämpningar av kärnkraft. I USA har t.ex. Bill Gates TerraPower, General Electric Hitachi och X-Energy fått anslag för att bygga två avancerade demonstrationsreaktorer, och bolaget NuScale har fått federala medel för att uppföra en lösning grundad på 12 SMR i grupp under 2020-talet. I Storbritannien har Rolls Royce beviljats medfinansiering för att uppföra en vattenkyld SMR innan 2031. I vårt direkta närområde undersöker bland annat Estland möjligheterna att bygga SMR.

Genom detta initiativ tar nu även Sverige ett konkret steg mot att utveckla teknik, kunnande och kompetens kring ny avancerad kärnkraft.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraftreaktorutvecklaren Blykalla har gjort en kapitalanskaffning på 80 Mkr

Publicerat

den

Närbild på en del av Blykallas kärnkraftsreaktor

Blykalla har genomfört en kapitalanskaffning om 80 miljoner kronor. Rundan leddes av Norrsken Launcher tillsammans med Nucleation Capital, med deltagande från Earth Venture Capital, Farvatn och flera privata investerare.

Det tillförda kapitalet kommer att vara avgörande för Blykallas industrialisering av sin avancerade kärnreaktor, SEALER (Swedish Advanced Lead-cooled Reactor). SEALER är konstruerad för kommersiell kraftproduktion i ett mycket kompakt format, med unika säkerhetsfunktioner som möjliggörs av ett antal egenutvecklade innovationer.

En av dessa viktiga innovationer är Blykallas korrosionstoleranta stållegeringar, som möjliggör effektiv kylning av reaktorer med flytande bly. Med detta tekniska genombrott säger Blykalla att de kan uppnå effektiv serieproduktion, vilket leder till snabbare driftsättning och lägre kostnader än konventionell kärnkraft. SEALER gör det också möjligt att använda kärnkraft för att minska koldioxidutsläppen i industriella tillämpningar genom produktion av vätgas, biokol och biobränsle, utöver lokal elproduktion. Slutligen bidrar denna teknik till att förverkliga en cirkulär avfallsmodell. Jämfört med konventionell kärnkraft kan SEALERs bränslecykel utvinna upp till 140 gånger mer energi ur uranmalm, vilket endast ger en bråkdel av avfallet, som behöver lagras under endast 1 % av deponeringstiden.

Rod Adams, Managing partner på Nucleation Capital, säger: ”Vi är mycket glada över att kunna investera i Blykalla, en grupp med unik och mycket konkurrenskraftig korrosionsskyddsteknik för användning i deras relativt mogna blykylda reaktorkonstruktion. Denna teknik kommer att göra det möjligt för dessa reaktorer att överträffa sig själva som en avancerad kärnkraftsdesign, som kan ge tillförlitlig och koldioxidfri kraft till energiköpare runt om i världen.”

Norrsken, som ledde bolagets såddrunda tillsammans med Uniper 2022, säger: ”Blykalla bygger ett team i världsklass för att ta företagets unika IP mot snabb industrialisering. Denna teknik kommer att vara avgörande för den europeiska övergången till grön, säker baskraft som så desperat behövs för att minska koldioxidutsläppen i industrin, säkra nätets tillförlitlighet och leverera på de enorma behoven av att driva AI”, enligt Erik Engellau-Nilsson, partner på Norrsken Launcher.

Tien Nguyen, grundande partner på Earth Venture Capital, kommenterar: ”Vår investering i Blykalla understryker vår fasta tro på deep-tech vid en tidpunkt då Sydostasiens behov av ren, hållbar energi är obestridligt. Med Indonesien, Singapore, Filippinerna och Thailand i spetsen beräknas efterfrågan på SMR-driven energi överstiga 10 GW år 2035. Detta återspeglar ett akut behov av energilösningar som kan driva på den ekonomiska tillväxten och samtidigt säkerställa ett hållbart klimat. Blykallas innovativa tillvägagångssätt är perfekt anpassat för att hantera denna utmaning och erbjuder en skalbar, effektiv energilösning.”

Blykalla är för närvarande i förberedande arbete för att licensiera tekniken i Sverige, en regulatorisk miljö som snabbt anpassas till utvecklingen av ny kärnkraft. Ett viktigt steg för att industrialisera och kvalificera tekniken är att bygga den elektriska testreaktorn i Oskarshamn, som utvecklas tillsammans med OKG (Unipers svenska dotterbolag) och KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Parallellt för företaget diskussioner med industriella partners för att stödja byggandet av kärnreaktorer för off-grid värme- och elproduktion. Blykalla har hittills mött marknadsintresse från aktörer inom gruv-, stål- och andra energiintensiva industrier.

Jacob Stedman, Blykallas VD, kommenterar: ”Det är fantastiskt att vara en del av denna kärnkraftsrenässans, och att se hur stort intresset för kärnkraft är från företag i takt med att de regulatoriska förutsättningarna faller på plats. SEALERs funktioner, kostnad och effekt gör den perfekt lämpad för industriella användare som vill minska koldioxidutsläppen och bli enda avnämare, eller till och med ägare, av SMR. Det speglar det starka och brådskande behovet från industrin att säkra tillgången till ren och konkurrenskraftig energi. Detta kommer trots allt att vara avgörande för branschens gröna omställning och fortsatta tillväxt.”

Blykalla på 1 minut
Fortsätt läsa

Nyheter

Mexikos sockerproduktion den lägsta på ett decennium

Publicerat

den

Sockerbitar i närbild

Mexiko beräknas att producera 4,7 miljoner ton socker i år, den lägsta sockerproduktionen under det senaste decenniet. Sockerproduktionen fortsätter att ligga under de senaste två säsongerna på grund av minskande industriella skördar på grund av långvarig torka.

Både den veckovisa sockerproduktionen och sockerrörskrossen ligger betydligt under de senaste två säsongerna.

Vi har sett en ökning av sockerrörsarealen den här säsongen jämfört med förra året. Hittills ligger ton sockerrör per ha över de senaste två säsongerna.

Mexiko fortsätter att se låga mängder nederbörd. Eftersom Mexiko inte har ordentliga bevattningssystem, beror landets sockerrörsproduktion strikt på nederbörd. Än så länge fortsätter den ackumulerade nederbörden att ligga under de senaste två åren samtidigt som den också ligger under tioårsgenomsnittet.

Med en inhemsk produktion på 4,7 miljoner ton kommer Mexiko att behöva importera socker för att fortsätta exportera socker till USA.

Hur mycket socker kommer Mexiko att importera?

Även med lägre sockerproduktion kommer Mexiko att leta efter socker från sina grannar för att kunna uppfylla så mycket av sin amerikanska kvot som möjligt. För att möta amerikanska exportvolymer bedömer analytikerna att Mexiko kommer att importera cirka 500 000 ton. Hittills har Mexiko importerat cirka 168 000 ton vilket gör att landet över 300 000 ton kvar att importera. Importen kommer sannolikt att komma från Centralamerika och Brasilien.

Eftersom USA inte producerar tillräckligt med socker för att möta den inhemska efterfrågan måste de importera socker. Större delen av USAs importerade socker kommer från Mexiko på grund av deras nära handelsrelation och geografiska närhet.

Fortsätt läsa

Populära