Nyheter
Nu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i Sverige

Nu inleds nästa kapitel för den svenska kärnkraften. Uniper Sverige, Blykalla och KTH har skickat in en ansökan till Energimyndigheten om medfinansiering av en icke-nukleär prototyp för att utveckla framtidens reaktorteknologi. Detta är andra steget av tre i utvecklingen och kommersialiseringen av en ny typ av reaktorer i Sverige under 2030-talet.

Sverige står inför en enorm utmaning och har stort behov av ny elproduktion. Utöver behovet av att ersätta produktion som faller för åldersstrecket väntas det svenska elbehovet öka med uppemot 100 TWh årligen fram till mitten av århundradet. Detta ställer enorma krav på elsystemet och på rätt förutsättningar för att skapa ett fossilfritt samhälle.
Avancerad, hållbar kärnkraft med passiv säkerhet som kan serietillverkas i form av små modulära reaktorer (SMR) erbjuder alla fördelar som dagens kärnkraft gör men är avsevärt mer mångsidig och flexibel. Bland annat möjliggör de en omfattande utbyggnad av vindkraft och solenergi och kan dessutom tillhandahålla andra nyttor än elproduktion, såsom tillverkning av en kombination av vätgas, bio- och elektro-bränslen. Ytterligare tillämpningsområden är högvärdig processvärme och direkt infångning av koldioxid ur atmosfären.
Sverige kommer även i framtiden att ha ett stort behov av stabil energiproduktion som tillsammans med förnybara energikällor och ett moderniserat elnät säkerställer att vi inte bara har leverans av el årets alla timmar, utan också att denna el är fossilfri och konkurrenskraftig. På så sätt kan vi även bidra med stor klimatnytta i övriga Europa, samt med ny exportteknik till hela världen.
– Vi ser en tydlig roll för kärnkraften i framtidens energisystem, och vi satsar därför på att utveckla framtidens kärnkraft i samarbete med företaget Blykalla som har patent på design och material för en liten modulär reaktor med blykylning och passiv säkerhet, säger Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige.
Samarbetet utformas som ett Joint Venture och är öppet för en rad olika aktörer inom industri och akademi. Till projektet kopplas ett akademiskt nätverk som utgår från KTH.
– Den teknik vi utvecklat i Blykalla är nu så mogen att vi tillsammans med Uniper kan börja uppföra en icke-nukleär prototyp för att i ett senare steg möjliggöra en kommersialisering av en ny reaktor. Det är ett stort och viktigt steg framåt för svensk reaktorteknologi, säger Professor Janne Wallenius, grundare av Blykalla.
– Genom att inleda arbetet i god tid skapar vi handlingsfrihet längre fram – både för oss själva och för Sverige som land. Givet den korta tidsperiod som återstår tills vi ska ha uppnått netto noll-utsläpp i Sverige är det viktigt att vi inte stänger några dörrar. I det ingår att politiker och myndigheter även stöttar utvecklingen av ny kärnkraft. En sådan satsning skulle även fungera som en vitamininjektion till den akademiska forskningen på energiområdet. Teknisk utveckling av detta slag är en självklarhet i ett avancerat välfärdsland, säger Johan Svenningsson.
Ansökan bygger vidare på projektet ”Sunrise” som Stiftelsen för Strategisk Forskning stöttat med 50 miljoner kronor för att utveckla design, materialteknologi och säkerhetsanalys för en avancerad blykyld forsknings- och demonstrationsreaktor. I Sunrise medverkar bland andra KTH, Luleå universitet och Uppsala universitet.
Förutsatt att Energimyndigheten beviljar anslag och att finansieringen säkras, blir nästa steg att bygga en eldriven icke-nukleär prototyp för att testa och verifiera material och teknik i en miljö av smält bly vid höga temperaturer. Prototypen, som ska drivas i fem år med start 2024, är planerad att uppföras på OKG:s område vid Simpevarp utanför Oskarshamn.
– KTH ser fram emot ett utökat samarbete med Uniper och Blykalla. Detta är direkt i linje med den långsiktiga strategi som vi identifierat inom Sunrise och utgör det andra steget av tre för utvecklingen av ny kärnteknik på svensk mark, säger Professor Pär Olsson, Prefekt för fysikinstitutionen på KTH och föreståndare för Sunrise.
Den svenska satsningen på ny kärnkraft i form av SMR har sällskap av flera liknande initiativ runtom i världen. Det pågår en snabb utveckling av flera olika tekniker och tillämpningar av kärnkraft. I USA har t.ex. Bill Gates TerraPower, General Electric Hitachi och X-Energy fått anslag för att bygga två avancerade demonstrationsreaktorer, och bolaget NuScale har fått federala medel för att uppföra en lösning grundad på 12 SMR i grupp under 2020-talet. I Storbritannien har Rolls Royce beviljats medfinansiering för att uppföra en vattenkyld SMR innan 2031. I vårt direkta närområde undersöker bland annat Estland möjligheterna att bygga SMR.
Genom detta initiativ tar nu även Sverige ett konkret steg mot att utveckla teknik, kunnande och kompetens kring ny avancerad kärnkraft.
Nyheter
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld

Mahvie Minerals har tagit ett stort och avgörande steg i sin utveckling. Efter en noggrann strategisk översyn väljer bolaget nu att helt rikta sitt fokus mot guldförekomster – en satsning som både bygger på positiva prospekteringsresultat och den globala marknadsutvecklingen för guld.
Styrelsen och ledningen ser tydliga fördelar med det nya fokuset. Guldprojekt är inte bara mer kapitaleffektiva att utveckla, de har också potential att generera god lönsamhet även i mindre skala. Beslutet ses som det bästa sättet att skapa långsiktigt aktieägarvärde och positionera Mahvie Minerals som en stark aktör inom guldsektorn.
Haveri – navet i den nya strategin
Det finska guldprojektet Haveri lyfts nu fram som Mahvie Minerals viktigaste tillgång och utgör centrum för den nya strategiska inriktningen. Det nyligen avslutade borrprogrammet visar lovande tecken, med preliminära resultat som understryker områdets fortsatta prospekteringspotential.
Under april 2025 genomfördes en platsinspektion i samarbete med miljöavdelningen i Ylijärvi kommun. Utfallet var mycket positivt och bekräftade att bolagets miljöarbete håller hög standard – något som är avgörande inför kommande tillståndsprocesser.
Nästa steg blir att analysera borrkärnorna och ta fram en mineralresursbedömning enligt internationell standard. Denna blir en central byggsten i den förstudie (PFS) som väntar, liksom i arbetet med miljöprövning och ansökan om gruvtillstånd. Allt detta med målet att återstarta guldproduktionen i Haveri – ett projekt som nu ser allt mer realistiskt ut i takt med att guldpriset håller sig på historiskt höga nivåer och efterfrågan fortsätter att växa globalt.
Fokusering på guld – andra tillgångar ses över
Det strategiska skiftet innebär också att bolaget koncentrerar sina resurser och investeringar till guld. Andra tillgångar, såsom basmetallsprojektet i Mofjell, är fortfarande av värde men passar inte längre in i den kärnstrategi som nu växer fram. Projektet i Mofjell är omfattande och kräver stora insatser, samtidigt som synergierna med bolagets guldverksamhet är begränsade. Därför ser Mahvie Minerals nu över möjligheter till strategiskt partnerskap eller avyttring – ett sätt att frigöra kapital och operativ kraft till den guldinriktade verksamheten.
En ny fas för Mahvie Minerals
Med guld i sikte och Haveri som motor står Mahvie Minerals inför en ny och spännande fas. Bolaget visar tydligt att det vågar prioritera, fokusera och agera strategiskt i en marknad där guldets roll som trygg tillgång bara tycks växa. För investerare och intressenter innebär det en tydlig riktning – och förhoppningsvis, gyllene möjligheter framöver.
Nyheter
Christian Kopfer kommenterar hur oljepriset påverkas av USAs attack på Iran

USA attackerade i helgen flera mål i Iran, som hotar att stänga det viktiga Homuzsundet. Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, kommenterar vad som kan hända och vad det kan få för påverkan. Oljepriserna har gått upp, men ännu så länge har de inte skenat i höjden.
Nyheter
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen

Oljepriset gick upp direkt när Israel attackerade Iran förra veckan, men under helgen har prisutvecklingen planat ut trots att konflikten tilltagit. Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea, kommenterar utvecklingen och vad som kan hända framåt.
-
Analys4 veckor sedan
Brent steady at $65 ahead of OPEC+ and Iran outcomes
-
Nyheter3 veckor sedan
USA slår nytt produktionsrekord av naturgas
-
Analys3 veckor sedan
All eyes on OPEC V8 and their July quota decision on Saturday
-
Nyheter2 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter3 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter3 veckor sedan
Sommaren inleds med sol och varierande elpriser
-
Nyheter3 veckor sedan
OPEC+ ökar oljeproduktionen trots fallande priser
-
Nyheter2 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida