Connect with us

Nyheter

Platinapriset når högsta nivån på sex år

Published

on

Ädelmetallen platina (platinum)

Platinapriset nådde denna vecka sin högsta nivå på sex år efter att handlarna hoppas på en ekonomisk återhämtning. Råvarumarknadens investerare hoppas att starkare efterfrågan från bilindustrin, tillsammans med förväntningar på ytterligare stimulans och en svagare dollar ska stödja efterfrågan.

Platina-tacka från Credit Suisse

”Platinas fundamentala egenskaper är attraktiva när det har varit underskott under några år”, sade Ross Norman, en oberoende analytiker för nyhetsbyrån Reuters. Han prognostiserade att metallen skulle nå till 1316 dollar per troy ounce i år.

Norman lyfte fram potentiell leveransosäkerhet i Sydafrika, som står inför en kronisk brist på el som har stört normala gruvförhållanden, och gjort det svårt för gruvorna att producera metallen.

På efterfrågesidan har analytiker pekat på förra månadens ökade bilförsäljning jämfört med föregående år i Kina, världens största bilmarknad. Den ökande efterfrågan på bilar stödde också efterfrågan på platina i bilkatalysatorer som är utformade för att begränsa utsläpp från avgaser.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *