Nyheter
Nordic Gold Trade, en ny svensk aktör med erfarenhet erbjuder investering i fysiskt guld

Nordic Gold Trade är ett nytt svenskt företag som erbjuder investeringar i fysiskt guld och silver. Även om företaget är nytt så har personerna en lång och stabil erfarenhet från att erbjuda fysiska ädelmetaller i Sverige. Om du har handlat eller varit på föreläsningar om guld är det sannolikt att du redan har träffat Nordic Gold Trades vd Michel Rufli som vi har ställt några frågor till.
Vad är Nordic Gold Trade?
Nordic Gold Trade AB är ett nystartat helsvenskt bolag som startats för ett erbjuda privatpersoner och företagare en rad olika produkter och tjänster baserade på investeringsguld och silver.
På er hemsida säger ni att ni har mer än 50 års erfarenhet av guldhandel, det låter som ett rekord i branschen. Kan du berätta mer?
Vi som arbetar med driften av bolaget har lång erfarenhet av ädelmetaller, vi har genom året byggt upp vår kompetens och kunskap kring handeln med investeringsmetaller. Den kunskapen är inget som man kan läsa sig till utan det handlar om ”learning by doing”. Vår VD och en av grundarna kommer senast från Guldcentralen AB där han arbetat de senaste nio åren. Medarbetarna har även de lång erfarenhet av handeln med ädelmetaller, något som borgar för en trygg, kompetens och säker hantering av bolagets verksamhet.
På vilket sätt skiljer ni er från andra företag i branschen?
Vi har valt att vara ett manuellt bolag, det vill säga att du alltid ska kunna kontakta oss på mail eller telefon och får en personlig service. Vi har ingen webshop och inga automatiserade svar vid orderläggning. Vi tror att kundkontakt är oerhört viktigt i våra affärsrelationer med våra kunder. Vi står till tjänst för de som har frågor och funderingar kring ädelmetaller och delar gärna med oss av vår erfarenhet.
Vad kan ni erbjuda allmänheten för produkter?
Vi erbjuder dels traditionell försäljning av guldtackor och guldmynt och inom kort erbjuder vi även silvertackor och silvermynt. Detta är vad vi kallar för ”Fysiskt guld med leverans” det vill säga att kunden köper varan av oss och tar själv ansvar för lagringen av densamma. Den produkt som vi är ensamma om att erbjuda på den svenska marknaden, med lagring i Sverige, är ”Andelsguld med förvaring”. Här låter vi kunderna köpa in sig i större tackor, som vi lagt i säkert förvar, på så vis kan kunden köpa investeringsguld för så små belopp som 500,00 kronor till en betydligt lägre premie än om de skulle köpa små tackor eller mynt. Med detta tror vi att vi kan få fler människor i Sverige att lägga en del av sitt sparkapital i fysiskt guld, något som vi förordar att alla borde ha i sin sparportfölj. Självklart ser vi till att varan är försäkrad under förvaringstiden, vi debiterar en förvarings- och försäkringskostnad för detta som är som lägst 500,00 kronor per år. Slutligen erbjuder vi även en prenumerationstjänst på fysiskt guld med leverans, där kunden varje månad har bestämt en viss storlek på tacka som han/hon vill köpa.
Jag har ett par gamla guldsmycken, köper ni dessa av mig?
Nej, det gör vi inte, vi köper bara in det som klassas som investeringsguld, det vill säga tackor och mynt som uppfyller kraven enligt lagtexten för att klassas som investeringsguld.
Vart kan kunderna nå er?
Som du sett så är vår hemsida under uppbyggnad, när den är klar så kommer det självklart att finnas mer information om oss, våra produkter och tjänster. Fram till dess står vi gärna till tjänst och svarar på frågor via mail info@nordicgoldtrade.com eller per telefon 08 – 555 875 40.
Nyheter
Ett samtal om läget på uranmarknaden

I den här intervjun med Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium, diskuteras läget på uranmarknaden. Samtalet utforskar dynamiken på spotmarknaden, skillnaderna mellan kortsiktig och långsiktig prissättning och de faktorer som påverkar utbud och efterfrågan. Bram ger insikter om den senaste tidens prisfluktuationer, potentialen för en marknadsbotten och framtidsutsikterna för uranpriserna, och betonar vikten av långsiktiga kontrakt och de utmaningar som branschen står inför. Vidare tar man upp de strukturella underskotten, potentialen för små modulära reaktorer (SMR) och investeringsstrategier. Behovet av högre incitamentspriser för att stimulera produktionen betonas och att ta itu med de utmaningar som branschen står inför. Diskussionen berör också framtida prisprognoser och vikten av en balanserad investeringsportfölj i uran.
Nyheter
Arctic Minerals aktiekurs rusar i höjden på presenterad mineraltillgång

I onsdags presenterade Arctic Minerals en mineraltillgång för koppar-silverprojektet Henneviken.
”Mineraltillgången för Henneviken uppgår till 55,39 miljoner ton med 1,0% koppar-ekvivalens (0,8% koppar och 20,8 g/ton silver), motsvarande 543 000 ton koppar-ekvivalent (cut-off 0,8% koppar-ekvivalent). Det totala metallinnehållet uppgår till 447 000 ton koppar och 1 049 ton silver.”
Kombinationen av relativt stora tonnage, höga halter och förutsägbar malmkroppsgeometri gör den mycket attraktiva för storskalig brytning.
Det har fått aktien att rusa i höjden, den är upp nästan 300 procent från vad priset var vid tisdagens avslut.

Nyheter
LKAB har nu 6,1 miljarder ton mineraltillgångar

Efter prospektering under 2024 har LKAB fortsatt att öka sina mineraltillgångar samtidigt som kvaliteten på mineralreserver förbättrats, vilket resulterat i en sammanlagd total på 6,1 miljarder ton. Jämfört med 2023 har mineraltillgångarna ökat med cirka 500 miljoner ton. Järnmalmsfyndigheten Per Geijer i Kiruna omfattar nu totalt 1,2 miljarder ton mineraltillgångar inklusive 2,2 miljoner ton in situ REE-oxider – en ökning med närmare 30 procent sedan ifjol och en fördubbling från 2022.
– Det är mycket goda resultat som fortsätter att stödja företagets strategiska inriktning. Dessa betydande tillgångar är resultatet av stora insatser från alla våra kollegor och team som arbetat tillsammans. Potentialen för Sveriges järnmalmsförsörjning och möjliga försörjning av kritiska mineral har återigen förbättrats och ger ökad trygghet inför framtiden, säger Ian Cope, områdeschef för prospektering på LKAB.
I slutet av 2024 hade LKAB identifierat mineralreserver på cirka 1,0 miljarder ton och mineraltillgångar på ungefär 5,1 miljarder ton i Svappavaara, Malmberget och Kiruna (inklusive Per Geijer). Sedan starten år 1890 har LKAB brutit totalt mer än 2 miljarder ton. Förutom järnmalm innehåller alla LKAB:s malmer även mineral från vilka de kritiska materialen fosfor och sällsynta jordartsmetaller kan komma att utvinnas.
Prospekteringen vid Per Geijer har fortsatt att öka mineraltillgångarna, som nu uppgår till cirka 1,2 miljarder ton järnmalm och fosfor. Detta ökade tonnage innehåller också en antagen mineraltillgång av sällsynta jordartsmetallsoxider (REE-oxider), med halter som är betydligt högre än de som hittats i LKAB:s övriga fyndigheter. Ökningen av REE-oxider från 1,7 miljoner till 2,2 miljoner ton in situ innebär en fortsatt utökning av tillgångarna för fyndigheten, som är en av de största i Europa för sällsynta jordartsmetaller.
Den 25 mars meddelade EU-kommissionen att LKAB:s industripark för kritiska mineral i Luleå, utvinningen av apatit vid gruvan i Gällivare, samt den nya fyndigheten Per Geijer i Kiruna tilldelats status som strategiska projekt inom ramen för Critical Raw Materials Act.
– Beslutet är ett erkännande för LKAB:s möjligheter att bidra till att säkra Europas tillgång till strategiska råmaterial. Att vi nu kan visa en ökning av våra mineraltillgångar och en ännu större förekomst av sällsynta jordartsmetallsoxider i den nya fyndigheten är ett viktigt besked för vår och Europas framtid, i ett läge där ökad självförsörjning är mer angeläget än någonsin, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.
Mineralreserverna av järnmalm i Kiruna har minskat med 19 procent, i linje med gruvproduktionen och genom borttagning av gråberg från gruvplanen, vilket förbättrar kvaliteten genom en högre järnhalt. Mineralreserverna vid Malmbergets gruva har totalt sett ökat med 7 procent till följd av en uppgradering av befintliga tillgångar. I Leveäniemi-gruvan i Svappavaara har mineralreserverna minskat med cirka 8 procent till 84 miljoner ton.
Mineraltillgångarna inom gruvverksamheten redovisar nu även gråberg som följer med vid brytning, även om de förväntade malmhalterna förblir stabila jämfört med rapporteringen från 2023. I Kiruna innebär detta att mineraltillgångarna har ökat med cirka 34 procent till 1,1 miljarder ton, medan Malmbergets gruva rapporterar en ökning på 9 procent till ungefär 1,9 miljarder ton. I Svappavaara har mineraltillgångarna vid Gruvberget ökat med 6 procent till 880 miljoner ton.
-
Nyheter4 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april
-
Nyheter3 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys3 veckor sedan
Oversold. Rising 1-3mth time-spreads. Possibly rebounding to USD 73.5/b before downside ensues
-
Nyheter4 veckor sedan
Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Not so fragile yet. If it was it would have sold off more yesterday
-
Analys4 veckor sedan
A deliberate measure to push oil price lower but it is not the opening of the floodgates
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer