Följ oss

Nyheter

Nordic Gold Trade lanserar sparformen andelsguld

Publicerat

den

Guldtackor i fokus

Nordic Gold Trade – en av Sveriges ledande aktörer inom handel med fysiskt guld – lanserar möjligheten att köpa fysiskt guld i mindre poster. Och dessutom genom månadssparande där minsta post ligger på 1 000 kronor. En säker förvaring kan ske hos säkerhetsföretaget Loomis Sverige AB.

Sedan årsskiftet har intresset att investera i fysiskt guld ökat kraftigt världen över, vilket också bidragit till att priset ökat kraftigt. En fördel med fysiskt guld, till skillnad mot värdepappersguld, är att man inte har någon motpartsrisk.

Guldtackor i fokus

– I orostider ökar intresset för att köpa guld, och framför allt fysiskt guld. Många av de som är intresserade av att köpa fysiskt guld har funnit det utmanande eftersom det kräver förhållandevis stora belopp. Dessutom kräver det en säker förvaring, säger Michel Rufli, vd för Nordic Gold Trade, och fortsätter:

– För att så många som möjligt ska kunna spara i fysiskt andelsguld har vi satt beloppet så lågt som 1 000 kronor och möjlighet att automatiskt månadsspara på samma sätt som i fonder. Med den här produkten så blir det lika tillgängligt att spara i fysiskt guld så som det är med andra etablerade sparformer.

Normalt är det förhållandevis höga transaktionskostnader att köpa guld. Nordic Gold Trades avgift ligger däremot på mellan 5 – 13 procent på andelsguld, vilket är betydligt lägre än normala 30 procent som kan förekomma för små tackor på 2 gram.

– Den normalt höga premien på 30 procent för mindre tackor har gjort att ingångströskeln ofta upplevs som ogynnsam för den mindre spararen. Av denna anledning valde Nordic Gold Trade att ta fram en produkt där flera kunder köper in sig i större tackor ihop och därav också pressar ned premien gemensamt. För det minsta möjliga köpet av andelsguld som är 1 000 kr så är premien 13% men går raskt ned emot 5%, beroende på hur mycket man investerar.

Dessutom är förvaringskostnaden låg med en årlig avgift på 500 kronor som tas ut på upp till 200 gram.

Vid sidan av att guld är något investerare frestats av i orostider har en stabil uppgång lockat. Trenden för guld har varit stigande under en längre tid. De senaste 20 åren har priset på guld stigit med 700 procent.

– Det är viktigt med riskspridning när man bygger sin finansiella portfölj. I en välbalanserad portfölj bör andelen guld ligga på minst 10 procent, och i perioder mer än så, säger Nils Brobacke, chefsstrateg på Nordic Gold Trade.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära