Connect with us

Nyheter

Allt talar för kopparpriset just nu

Published

on

Koppar, Cu

Kopparpriset steg på fredagen med ökande förväntningar på stark efterfrågan från Kina, tillsammans uppgifter om historiskt låga lager. Saxo Banks analytiker Ole Hansen hävdade att en solid återhämtning i efterfrågan från Kina stödde basmetallen. ”Ur ett tekniskt perspektiv är målet i uppåtgående trend strax över 6500 USD” berättade Hansen för Reuters.

Under tiden var en del oroliga över en potentiell leveranspress på kopparmarknaden, med börslagren sjunkit till den lägsta nivån på över ett decennium, eftersom den kinesiska efterfrågan är hög. Till exempel är Londons Metal Exchanges lager på de lägsta nivåerna på nästan 15 år. LMEs lager är bara tillräckligt för att leverera koppar för lite mer än en dag, medan lagernivåerna för ett år sedan skulle ha motsvarat fem dagars förbrukning.

Koppar-brorrar
Foto: fdecomite

Red Kite Capital Managements fondförvaltare George Daniel varnade för att marknaden börjar visa likheter med den i början av 2000-talet när en kinesisk köprunda minskade världens tillgång på koppar och skickade kopparpriset till rekordnivåer, rapporterar Bloomberg.

Kinas Caixin-tillverkningsindex för inköpschefer för augusti nådde sin högsta nivå sedan januari 2011. Samtidigt ökade kopparefterfrågan när fabrikerna pressar ut bilar, hushållsapparater, smartphones och elkablar.

”Den här gången har det varit annorlunda för att Kina har sugit upp all koppar”, berättade Daniel för Bloomberg. ”Det känns som att vi kommer in i en period där det inte finns något koppar att tillgå.”

Vidare ser långsiktiga makroinvesterare koppar i ett mer gynnsamt ljus och argumenterar för att tillgången ska hålla i en miljö med en fallande dollar och stigande inflation för att ge ytterligare medvind för kopparpriserna. ”Allt talar för kopparpriset just nu”, tillade Daniel.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *