Följ oss

Nyheter

Negativa priser på naturgas när rörledningar underhålls

Publicerat

den

Billig naturgas i USA

De amerikanska naturgaspriserna i Texas handlades i tisdags under noll för fjärde gången denna månad. Det var också sjuttonde gången detta inträffade sedan i mars. Orsaken är underhåll av rörledningar som gör att naturgas är instängd i västra Texas. Det går helt enkelt inte att transportera någon naturgas då rörledningarna är avstängda.

Underhåll av dessa rörledningar har lett till att USAs el- och gaspriser för nästa dag har blivit negativa flera gånger hittills i år, särskilt i Texas, Arizona och Kalifornien. Negativa priser signalerar att det produceras för mycket el eller gas i en region. Energiföretagen kan antingen minska produktionen, betala någon för att ta deras kraft eller gas, eller, om de kan få tillstånd, elda upp den oönskade gasen.

Energihandlare har i flera veckor sagt att de förväntade sig att gaspriserna vid Waha-navet i västra Texas skulle handlas i negativt territorium när det amerikanska energibolaget Kinder Morgan började utföra säsongsunderhåll på rörledningar som transporterar naturgas från permskiffern i västra Texas till Gulf Coast. Kinder Morgan berättade för kunderna att de planerade att minska flödena på sin Permian Highway Pipeline från 7-17 maj och Gulf Coast Express-rör från 14-21 maj.

Säsongsunderhållet under den senaste månaden på dessa och andra rörledningar i Perm-regionen har redan pressat Waha-priserna under noll flera gånger under de senaste månaderna. Perm är USAs största oljeproducerande skifferbassäng. Det kommer också mycket naturgas upp ur marken tillsammans med oljan där.

När oljepriserna är relativt höga, som de har varit de senaste veckorna, är producenterna villiga att ta en förlust på gas eftersom de fortfarande kan tjäna pengar på sin oljeförsäljning. Naturgaspriserna för leverans nästa dag vid Waha-hubben sjönk till negativa 73 cent per miljon brittiska termiska enheter (mmBtu) den 13 maj, ned från positiva 1,70 dollar den 10 maj. Det kan jämföras med Waha-genomsnittet på negativa 32 cent per mmBtu hittills i maj, negativa 26 cent i april, positiva 87 cent hittills i år och positiva 1,82 dollar 2023.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

De negativa naturgaspriserna i Texas har också pressat ner kraftpriserna eftersom aktörer som inte kan strömma gasen till gulfkusten försöker flytta mer bränsle till västkusten. Det hjälper till att sänka de redan låga elpriser i Kalifornien och Arizona eftersom mycket av den billiga gasen används för elproduktion.

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära