Följ oss

Nyheter

Negativa priser på naturgas när rörledningar underhålls

Publicerat

den

Billig naturgas i USA

De amerikanska naturgaspriserna i Texas handlades i tisdags under noll för fjärde gången denna månad. Det var också sjuttonde gången detta inträffade sedan i mars. Orsaken är underhåll av rörledningar som gör att naturgas är instängd i västra Texas. Det går helt enkelt inte att transportera någon naturgas då rörledningarna är avstängda.

Underhåll av dessa rörledningar har lett till att USAs el- och gaspriser för nästa dag har blivit negativa flera gånger hittills i år, särskilt i Texas, Arizona och Kalifornien. Negativa priser signalerar att det produceras för mycket el eller gas i en region. Energiföretagen kan antingen minska produktionen, betala någon för att ta deras kraft eller gas, eller, om de kan få tillstånd, elda upp den oönskade gasen.

Energihandlare har i flera veckor sagt att de förväntade sig att gaspriserna vid Waha-navet i västra Texas skulle handlas i negativt territorium när det amerikanska energibolaget Kinder Morgan började utföra säsongsunderhåll på rörledningar som transporterar naturgas från permskiffern i västra Texas till Gulf Coast. Kinder Morgan berättade för kunderna att de planerade att minska flödena på sin Permian Highway Pipeline från 7-17 maj och Gulf Coast Express-rör från 14-21 maj.

Säsongsunderhållet under den senaste månaden på dessa och andra rörledningar i Perm-regionen har redan pressat Waha-priserna under noll flera gånger under de senaste månaderna. Perm är USAs största oljeproducerande skifferbassäng. Det kommer också mycket naturgas upp ur marken tillsammans med oljan där.

När oljepriserna är relativt höga, som de har varit de senaste veckorna, är producenterna villiga att ta en förlust på gas eftersom de fortfarande kan tjäna pengar på sin oljeförsäljning. Naturgaspriserna för leverans nästa dag vid Waha-hubben sjönk till negativa 73 cent per miljon brittiska termiska enheter (mmBtu) den 13 maj, ned från positiva 1,70 dollar den 10 maj. Det kan jämföras med Waha-genomsnittet på negativa 32 cent per mmBtu hittills i maj, negativa 26 cent i april, positiva 87 cent hittills i år och positiva 1,82 dollar 2023.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

De negativa naturgaspriserna i Texas har också pressat ner kraftpriserna eftersom aktörer som inte kan strömma gasen till gulfkusten försöker flytta mer bränsle till västkusten. Det hjälper till att sänka de redan låga elpriser i Kalifornien och Arizona eftersom mycket av den billiga gasen används för elproduktion.

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära