Connect with us

Nyheter

Texas installerar enorma mängder solceller

Published

on

Staden Texas

Texas är den amerikanska delstaten som för de flesta är känd för sin produktion av olja och gas. Under ett årtionde tillbaka har dock företag i delstaten installerat enorma mängder vindkraft. Vad många dock missat är att Texas sedan ett fåtal år tillbaka även installerat enorma mängder solceller, speciellt de två-tre senaste åren har utvecklingen varit explosiv.

Nedan är en graf över installerad effekt av solcellsparker i de fem ledande delstaterna. Texas är alltså enormt stora på vindkraft och nu passerar man snabbt Kalifornien när det gäller solceller.

Graf över hur mycket elektricitet olika delstater i USA producerar med solcellsparker.

Nedan är en grafik över fördelningen av producerad elektricitet i Texas. Vind- och solenergi pressar bort kol i högt tempo, medan naturgasen behåller sin position.

Vilka energikällor Texas använder för att producera sin elektricitet.

Det Texas även skulle behöva mer av är kärnkraft men där verkar utvecklingen stå still. Texas behöver rent allmänt mer baskraft för att balansera tillväxten av väderberoende elproduktion. Naturgas fungerar relativt bra som baskraft, men det är en ändlig resurs och i Texas klarar naturgasen inte heller av att leverera när den behövs som mest, under iskalla vinterperioder, då fryser flera led i kedjan ihop.