Nyheter
Molybdenpriset i Europa når rekordhög nivå

Kopparmarknaden tog en paus i veckan efter åtta raka dagar av uppgångar, men inte förrän kopparpriset nådde en ny sexmånaders högsta nivå på 4,39 USD per pound (9 680 USD per ton), vilket är en uppgång i år på 12 procent.
Kopparaktier fick en flygande start år 2023 på grund av optimism över en återhämtning efter covid i Kina som förbrukar mer än hälften av världens koppar.
Kopparproducenternas marginaler stärks också av en ökning i priset på molybden, ofta producerad som en biprodukt av porfyrkoppargruvor. Den globala molybdenproduktionen på 300 000 ton per år är i första hand avsedd för stålindustrin.
Argus rapporterar att de europeiska priserna på molybden nu är på de högsta nivåerna sedan företaget lanserade sin lagerutvärdering i Rotterdam 2019. Detta beror på att utbudet från Kina avtar. Kina producerar över 40 procent av världens molybden. Priset på kinesiskt ferro-molybden nådde 15-åriga toppar nyligen.
”Det finns ingen tillgänglighet på marken och en del personer flög faktiskt material från Kina” sa en handlare i Europa till Argus.
”Den globala molybdenkonsumtionen förväntas fortsätta att öka under det kommande decenniet i takt med att efterfrågan på molybdenhaltiga stål ökar. Men produktionen har pressats av lägre molybdenhalt i utvunna malmsömmar och brist på nya molybdenprojekt för att möta efterfrågan”, framgår det av Argus analys.
Det är osannolikt att Kinas grepp om marknaden kommer att slappna av inom kort. Zijin Mining, som med cirka 500 000 ton per år är världens nionde största kopparproducent, förvärvade förra året världens största primära molybdengruva med en årlig produktion på 27 200 ton per år.
I Kanada driver Stuhini Exploration molybdenprojektet Ruby Creekl. Enligt företagets resursberäkningar från mars 2022 innehåller Ruby Creek drygt 196 000 ton molybden tillsammans med fyndighetens guld- och silvermalm.
Nyheter
Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.
Nyheter
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.
Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.
Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.
Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.
Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.
Nyheter
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.


-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys4 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo
-
Analys3 veckor sedan
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices
-
Nyheter3 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Crude inventories fall, but less than API signal