Connect with us

Nyheter

Mobil livsstil fördubblar efterfrågan på litium

Published

on

Litium (Li), en efterfrågad råvara

Användning av litium i batterier bedöms nästan fördubblas fram till år 2020, vilket främst bedöms bero på en ökad efterfrågan på litiumbatterier i mobila enheter som datorer, mobiltelefoner och verktyg. Även i fordonsbatterier kommer litium att användas. Men antalet elfordon kommer att vara relativt litet även under 2020, vilket därför har liten påverkan på den totala åtgången. Detta skriver Peter Åkerhammar på SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Hur produktion och användning av litium ser ut

Omkring två tredjedelar av den globala gruvproduktionen av litium kom från Australien och Sydamerika under 2012 medan Asien stod för ungefär 60 % av den globala litiumanvändningen. Batterier (Li-jon) utgjorde det största användningsområdet av litium (drygt 30 procent) under 2012. Andra stora användningsområden var som smörjmedel samt för glas- och keramikindustrin. År 2020 uppskattas att mer än hälften av efterfrågan på litium är till batterier, där batterier för mobila enheter (bärbara datorer, surfplattor, mobiltelefoner mm) står för den största andelen.

Efterfrågan på litiumbatterier (Li-jon) i fordon kommer att växa betydligt men andelen av fordonsparken som använder (enbart) litiumbatterier kommer ändå att vara relativt liten år 2020. Bly-syrabatterier kommer fortsatt att dominera fordonsmarknaden och traditionella förbränningsmotorer väntas vara den ledande motortypen fram till 2020. Mobila enheter som exempelvis bärbara datorer och mobiltelefoner innehåller vanligtvis mellan 5 och 25 gram litium beroende på bland annat prestanda. I litiumjonbatterier för fordon kan litiuminnehållet variera från cirka 300 gram till mer än fem kilo beroende på typ av batteri och prestanda på fordonet.

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära