Följ oss

Nyheter

Mobil livsstil fördubblar efterfrågan på litium

Publicerat

den

Litium (Li), en efterfrågad råvara

Användning av litium i batterier bedöms nästan fördubblas fram till år 2020, vilket främst bedöms bero på en ökad efterfrågan på litiumbatterier i mobila enheter som datorer, mobiltelefoner och verktyg. Även i fordonsbatterier kommer litium att användas. Men antalet elfordon kommer att vara relativt litet även under 2020, vilket därför har liten påverkan på den totala åtgången. Detta skriver Peter Åkerhammar på SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Hur produktion och användning av litium ser ut

Omkring två tredjedelar av den globala gruvproduktionen av litium kom från Australien och Sydamerika under 2012 medan Asien stod för ungefär 60 % av den globala litiumanvändningen. Batterier (Li-jon) utgjorde det största användningsområdet av litium (drygt 30 procent) under 2012. Andra stora användningsområden var som smörjmedel samt för glas- och keramikindustrin. År 2020 uppskattas att mer än hälften av efterfrågan på litium är till batterier, där batterier för mobila enheter (bärbara datorer, surfplattor, mobiltelefoner mm) står för den största andelen.

Efterfrågan på litiumbatterier (Li-jon) i fordon kommer att växa betydligt men andelen av fordonsparken som använder (enbart) litiumbatterier kommer ändå att vara relativt liten år 2020. Bly-syrabatterier kommer fortsatt att dominera fordonsmarknaden och traditionella förbränningsmotorer väntas vara den ledande motortypen fram till 2020. Mobila enheter som exempelvis bärbara datorer och mobiltelefoner innehåller vanligtvis mellan 5 och 25 gram litium beroende på bland annat prestanda. I litiumjonbatterier för fordon kan litiuminnehållet variera från cirka 300 gram till mer än fem kilo beroende på typ av batteri och prestanda på fordonet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära