Connect with us

Nyheter

Merkel viker sig, Tyskland satsar på kolkraft

Published

on

Kol blir energi

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ställde om tysklands energisystem i ett tempo som aldrig tidigare skådats. I ett svep stängdes en stor del av kärnkraften ner och massiva satsningar gjordes på sol- och vindkraft. Kostnaden för tysklands energiproduktion rusade i höjden.

Angela Merkel och hennes parti CDU (Kristdemokraterna) vann valet för några månader sedan, men den tidigare koalitionen havererade då bla FDP (Folkpartiet, eller kanske snarare dagens Centerpartiet) åkte ur riksdagen. Det gjorde att CDU har arbetat för att få ihop en koalition med SPD (Socialdemokraterna).

Socialdemokraterna tvingar Merkel att satsa på kolkraft

En av de eftergifter som Angela Merkel nu har fått göra för att få de tyska socialdemokraterna med sig i koalitionen är att dra ner på tempot i energiomställningen. Angela Merkel har nu fått lova att satsa på kolkraft under överskådlig framtid och kraftigt minska på subventionerna till vindkraft.

I mitten av detta maktspel är Ulrich Freese. En socialdemokrat och före detta gruvfackföreningschef som sitter i styrelsen för Vattenfalls tyska dotterbolag som en representant för de anställda.

Vad innebär detta för elpriset?

Frågan är vad detta innebär för det tyska elpriset på börsen samt vad det innebär för det svenska elpriset som påverkas av Tyskland. För samtidigt som kostnaderna för energiproduktionen har rusat i höjden så har marknadspriserna fallit till mycket låga nivåer.

Avslutningsvis kan sägas att det i alla fall är en liten vinst för Vattenfall. Efter att ha fått sina kärnkraftverk stängda så är det i alla fall nu ett tydligt klartecken för utbyggnad av kolbrytningen.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Silverbug

    15 december, 2013 at 20:05

    Finns det någon börshandlad fond som följer kolpriset? Dvs inte kolproducenter och kolkraftverk, utan kolpriset.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *