Följ oss

Nyheter

Merkel viker sig, Tyskland satsar på kolkraft

Publicerat

den

Kol blir energi

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ställde om tysklands energisystem i ett tempo som aldrig tidigare skådats. I ett svep stängdes en stor del av kärnkraften ner och massiva satsningar gjordes på sol- och vindkraft. Kostnaden för tysklands energiproduktion rusade i höjden.

Angela Merkel och hennes parti CDU (Kristdemokraterna) vann valet för några månader sedan, men den tidigare koalitionen havererade då bla FDP (Folkpartiet, eller kanske snarare dagens Centerpartiet) åkte ur riksdagen. Det gjorde att CDU har arbetat för att få ihop en koalition med SPD (Socialdemokraterna).

Socialdemokraterna tvingar Merkel att satsa på kolkraft

En av de eftergifter som Angela Merkel nu har fått göra för att få de tyska socialdemokraterna med sig i koalitionen är att dra ner på tempot i energiomställningen. Angela Merkel har nu fått lova att satsa på kolkraft under överskådlig framtid och kraftigt minska på subventionerna till vindkraft.

I mitten av detta maktspel är Ulrich Freese. En socialdemokrat och före detta gruvfackföreningschef som sitter i styrelsen för Vattenfalls tyska dotterbolag som en representant för de anställda.

Vad innebär detta för elpriset?

Frågan är vad detta innebär för det tyska elpriset på börsen samt vad det innebär för det svenska elpriset som påverkas av Tyskland. För samtidigt som kostnaderna för energiproduktionen har rusat i höjden så har marknadspriserna fallit till mycket låga nivåer.

Avslutningsvis kan sägas att det i alla fall är en liten vinst för Vattenfall. Efter att ha fått sina kärnkraftverk stängda så är det i alla fall nu ett tydligt klartecken för utbyggnad av kolbrytningen.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Silverbug

    15 december, 2013 vid 20:05

    Finns det någon börshandlad fond som följer kolpriset? Dvs inte kolproducenter och kolkraftverk, utan kolpriset.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tyskland säkrar ytterligare 1 miljon ton LNG per år till 2043

Publicerat

den

SEFE och Adnoc skriver under avtal om LNG-leveranser

Det tyska företaget SEFE Securing Energy for Europe och Abu Dhabi-baserade ADNOC har skrivit ett långsiktigt avtal för leverans av LNG. Avtalet avser 1 miljon ton LNG per år under 15 år med planerad start år 2028, dvs avtalet kommer då att sträcka sig till år 2043. Avtalet gäller leverans från den kommande LNG-anläggningen Ruwais.

När Ruwais-projektet, som består av två LNG-förvätskningståg med en kombinerad kapacitet på 9,6 mmtpa, är slutfört kommer det att mer än fördubbla ADNOC:s LNG-produktionskapacitet för att möta den ökande globala efterfrågan på naturgas.

Tyskland älskar naturgas

Naturgas är den enda energiformen som den tyska befolkningen kan enas om att de vill ha. Landet har också som strategi att importera sin energi, till skillnad från många grannländer som föredrar inhemsk produktion. Det som ska förändra den tyska energimarknaden i längden är fusionskraft, det är dock på lång sikt, något man hoppas ska kunna börja byggas ut på 2040-talet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på robusta närmar sig arabica

Publicerat

den

Priserna på robustakaffe i London har fortsatt att stiga och de certifierade lagren har kontinuerligt sjunkit. Är det möjligt att världens ersättningskaffe kan stjäla showen och plötsligt bli den dyrare av de två kaffetyperna? 

Efterfrågan började först skifta till mer robusta redan 1997 efter att priserna på arabicakaffe steg kraftigt medan priserna på robusta rasade. 

De certifierade arabica-lagren hade sjunkit till noll medan lagren av robustakaffe hopade sig eftersom Vietnam stadigt ökade produktionen utan att efterfrågan initialt kunde absorbera detta utbud. 

Rostare lade märke till den stora prisskillnaden och anpassade blandningar för att använda mer av den billigare bönan. Den trenden har fortsatt sedan dess. Nu har plötsligt tidvattnet vänt och efter flera år av svikande vietnamesiska skördar och en uppgång i användningen av robustakaffe efter att arbitragen vidgades för två år sedan när Brasilien hade en skördebrist, började utbudet av robusta-kaffe att tunnas ut.

Det har funnits flera tillfällen där arbitragen var ännu snävare än den är nu, men vanligtvis har det varit när priserna på arabica var kraftigt pressade snarare än när båda marknaderna låg på förhöjda nivåer. 

Runt julen 1995 hade arbitraget minskat till 3,82 cent en kort stund. Detta var också sista gången som priset på robusta i London handlades till över 3 000 dollar per ton. Sedan dess har robusta inte handlats över arabica för mer än en bråkdel av en sekund under dagen. 

Snabbkaffe har traditionellt gjorts med robusta-bönor, men under de senaste åren har snabbkaffe uppgraderats med premiumprodukter från stora tillverkare som har valt att använda arabica-kaffe istället och bidragit till en stark tillväxt i denna produktkategori.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kaffelagren ökar igen

Publicerat

den

Kaffebönor

Det har skett en märkbar ökning av antalet säckar kaffe som väntar på gradering för att kunna möta kraven för kaffekontraktet på råvarubörsen i New York. Även om det fortfarande är en ganska hög andel av de klassade säckarna som underkänns, har antalet säckar som klarat graderingen skapat en stadig återuppbyggnad i de certifierade lagren. 

Nuvarande lager på 467 825 säckar är mer än dubbelt så högt som i november när lagren sjönk till en lägsta nivå på 224 066 säckar. Med 161 723 säckar som fortfarande väntar på gradering, bör de certifierade lagren nå minst 550 000 säckar även med en hög felfrekvens.

Ju större backwardation desto fler säckar som kommer att dyka upp på börsen. Mars/maj-spreaden hade ökat till 11,6 cent den 28 februari och spreaden har nu minskat något till 7,5 cent vid stängningen i förra veckan. 

Kaffemarknaden har varit i backwardation sedan 17 oktober 2023 eller 149 kalenderdagar, motsvarande 104 handelssessioner. 2022 inverterades marknaden under 150 kalenderdagar, motsvarande 109 handelssessioner från 14 juni till 11 november. Marknaden inverterades också från 16 februari 2023 till 20 juni 2023 för 124 kalenderdagar eller 89 handelssessioner. I jämförelse med dessa andra perioder verkar marknaden vara nära att avsluta sina dagar med närliggande kontraktshandel med en premie till nästa leveransmånad.

Fortsätt läsa

Populära