Följ oss

Nyheter

Merchant’s Exchange, USAs äldsta råvarubörs

Publicerat

den

Philadelphia Bourse - Aktiebrev - USAs äldsta råvarubörs

Philadelphia Bourse - Aktiebrev - USAs äldsta råvarubörsÄven om råvarubörserna i Chicago brukar hävda att de är USAs äldsta råvarubörser så är det inte riktigt med sanningen överensstämmande, i alla fall inte enligt The Philadelphia Bourse som öppnade 1895 och vars verksamhet numera ingår i NASDAQ. De startade redan 1790 under namnet ”Board of Brokers”, vars verksamhet då var förlagd till Merchants Coffee House, det dåvarande namnet på City Tavern i hörnet Second och Walnut Street.

1831 grundade Stephen Girard, Philadelphia Merchant’s Exchange Company, som hade till syfte att bygga ett helt nytt hus för att samla ”Board of Brokers” och andra, liknande sammanslutningar under ett och samma tak. 1834 flyttade ”Board of Brokers” in till ”The Merchants Exchange Building i hörnet av 3rd och Dock Street efter det att en brand härjat kaffehuset.

1875 ändrade Board of Brokers sitt namn till Philadelphia Stock Exchange.

1890 kom George E. Bartol, en framgångsrik spannmåls- och råvaruhandlare tillbaka från en resa i Europa och inspirerad av de finansiella marknaderna på andra sidan Atlanten samlade han Philadephias mest inflytelserika köpmän och fick dem att tillsammans grunda stadens eget affärscentrum. Varje aktie såldes till en kurs om 1.000 USD och tillsammans med ett hypotekslån kunde The Philadelphia Bourse Corporation börja sin verksamhet under mottot “buy, sell, ship via Philadelphia”.

Philadelphia Bourse, även känd som Merchant Exchange, öppnade 1895 och byggnaden var på en och samma gång hemmet till en börs, en maritim börs, ett handelscentrum för spannmål och en utställningshall. Bland de övriga hyresgästerna fanns företag som Moore och McCormick Steamship Lines, American Telephone & Telegraph, och diverse spannmålsföretag och en rad exportagenter.

Kaiserman Company, Inc. köpte Philadelphia Bourse Building i 1979, då den döptes om till ”The Bourse” och anpassade byggnaden till ett detaljhandels- och kontorskomplex. Restaureringen som tog tre år att färdigställa gjordes till en kostnad om 20 miljoner dollar, tjugo gånger större än den ursprungliga byggkostnaden. I dag är byggnaden noterad som ett historiskt byggnadsminne i National Register of Historic Places.

Vad gäller verksamheten så offentliggjorde NASDAQ den 7 november 2007 ett ”slutgiltigt avtal” om att köpa PHLX för 652 miljoner USD. Affären slutfördes den 24 juli 2008 och PHLX är nu den tredje största optionsmarknaden i USA.

I dag listar PHLX 2.700 aktieoptioner, 15 indexoptioner och ett antal valutaoptioner. PHLX har en marknadsandel på mer än 21,4% i USA vad gäller optioner på börsnoterade aktier och ETF:er.

Nyheter

Lobitokorridoren kan möjliggöra att råvaror fraktas väster ut i Afrika

Publicerat

den

Karta över Lobito-korridoren

En stor del av alla råvaror som produceras i Afrika fraktas öster ut till Kina. USA och EU ser gärna att mer fraktas väster ut. Det finns ett plan att satsa på Lobitokorridoren, en järnväg och väg genom centralafrika. USA har tagit ledningen, men med ett eventuellt maktskifte i USA så återstår det att se vad det blir av planerna.

Clara My Lernborg, expert på råvaror och gruvor, svarar på frågor om projektet.

Clara My Lernborg kommenterar Lobitokorridoren
Fortsätt läsa

Nyheter

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara

Publicerat

den

Talga-flagga

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi. Detta efter att Högsta domstolen avslagit begäran om överprövning. Enligt bolaget är detta det enskilt största beslutet för att förverkliga planerna. Gruvan är en del av en vertikalt integrerad produktion av anod-material.

Talga har tidigare erhållit ett bidrag från EUs innovationsfond för att utveckla grafit-anod-material-projektet Talnode-C som kommer att ha låga utsläpp.

”Vi är mycket glada över att miljötillståndsprocessen har avslutats framgångsrikt. Vittangi Anode Project är avgörande för Europas energiomställning och strategiska materialförsörjning. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med våra värdsamhällen och intressenter under hela genomförandefasen för att leverera hållbara, högpresterande anodmaterial till den europeiska batteriindustrin.” säger Martin Phillips, VD för Talga Group.

En viktig pusselbit som återstår är att bolaget får detaljplanen godkänd av regeringen efter att Kiruna kommun sagt nej. Talga har därför tidigare i år lämnat in en begäran till regeringen om planföreläggande.

Fortsätt läsa

Nyheter

ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer

Publicerat

den

ABB och Blykalla skriver avtal

ABB och det svenska kärnkraftsbolaget Blykalla har undertecknat ett samförståndsavtal om att utveckla teknik för avancerade kärnkraftsreaktorer, i syfte att stötta Sveriges satsning på ren och tillförlitlig baskraftenergi. Samarbetet kommer i ett första steg att fokusera på att bygga en prototypanläggning för koncepttestning i närheten av Oskarshamn innan man utvidgar till fler framtida anläggningar.

Enligt samförståndsavtalet ska ABB utforska hur dess lösningar för automation, elektrifiering och digitalisering kan stötta Blykallas SMR-prototyp SEALER-E, en elektrisk blykyld testreaktor. Det innefattar även ramverk för cybersäkerhet för att säkerställa att regelverket för kärnsäkerhet efterlevs.

SEALER-reaktor från Blykalla
Blykallas SEALER-reaktor

ABB:s tekniska expertis inom kraftdistribution, styrning och automation kommer, tillsammans med systemintegration, att lägga grunden för en framgångsrik driftsättning av avancerad kärnteknik som en del i samarbetet.

”Vi är glada att välkomna ABB som partner och dra nytta av deras djupa expertis i det här SMR-projektet”, säger Jacob Stedman, vd för Blykalla. ”Vi ser en stark utveckling i Sverige för kärnkraft generellt, och SMR-reaktorer i synnerhet. Därför ser vi fram emot att föra ut den här tekniken på marknaden som en del av omställningen till en nettonollframtid.”

Kärnkraftsreaktorer tillhandahåller ungefär 30 procent av elektriciteten i Sverige. I november 2023 lanserade regeringen en plan för att utöka kärnkraften med en kapacitet som motsvarar två storskaliga reaktorer (2 500 MW) per 2035 och upp till 10 000 MW år 2045, vilket också kan innefatta SMR-reaktorer.

”Energiomställningen är en av de största utmaningarna — men också möjligheterna — vi står inför och vi på ABB är positiva till alla fossilfria energikällor, inklusive kärnkraft”, säger Per Erik Holsten, global divisionschef för ABB Energy Industries. ”Vi är stolta över att få bygga upp ett samarbete med Blykalla och använda våra kunskaper inom automation och elektrifiering till att stötta den roll SMR-reaktorer har vad gäller att producera ren elektricitet och minska koldioxidutsläppen.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära