Nyheter
Massiv satsning på att flytta Australiens sol och vind till Tyskland
Tyskland och Australien ska göra en massiv gemensam satsning på grön vätgas, där Australiens oändliga möjligheter för sol- och vindenergi ska användas för att producera vätgas som sedan fraktas till Tyskland via hamn i Nederländerna. Vätgasen ska även distribueras i Nederländerna. En första överenskommelse skrevs förra året och nu har ett nästa steg tagits i form av en bindande avsiktsförklaring. Det tyska företaget E.ON ska stå för distributionen i Tyskland och gruvbolaget Fortescue Metals Groups (ASX:FMG) helägda dotterbolag Fortescue Future Industries ska producera vätgasen. En avsiktsförklaring har skrivits mellan företagen och för att ge en bild av storleken på satsningen så talar Fortescue Future Industries om att de ska investera minst 50 miljarder USD.
Förhoppningen är att snabbt skala upp produktionen och år 2030 skeppa 5 miljoner ton grön vätgas per år, vilket motsvarar en tredjedel av den enorma volym naturgas som Tyskland importerar från Ryssland. Planen är att hålla ett högt tempo och där leveranserna redan ska vara igång år 2024.
Fortescue Future Industries har dock större ambitioner än att bara leverera till Tyskland. Företaget pratar om 15 miljoner ton vätgas vid 2030, som man sedan vill öka till 30 och 50 miljoner ton.
Stor produktion av vätgas kräver många elektrolysrör
En massiv produktion av vätgas kräver en stor tillgång till elektrolysrör för att göra vatten till vätgas. Fortescue Future Industries har gått samman med Plug Power (NASDAQ:PLUG) i ett 50/50-ägt joint venture där man ska producera elektrolysrör i stor skala.
Australien har fantastiska förutsättningar
Nedan är en karta över hur stor potential olika länder uppskattas ha för att producera energi från sol- och vindkraftverk. Australien ligger visserligen långt bort från Europa men fraktkostnaden uppges vara liten i förhållande till den totala kostnaden. Australien är även ett demokratiskt och stabilt land som är vänligt inställt till Europa, vilket blir allt viktigare när långsiktiga flöden ska planeras.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter3 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys1 vecka sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature