Connect with us

Nyheter

Majspriset kan finna stöd i ökad kinesisk efterfrågan

Published

on

Majs i närbild

Det amerikanska jordbruksdepartementet sade i torsdags att exportörer i ett nytt avtal säljer 1,937 miljoner ton majs till Kina, det tredje största avtalet för spannmål till valfri destination, rapporterar Bloomberg. Affären slår den tidigare rekordförsäljningen till Kina tidigare denna månad om 1,762 miljoner ton.

Majs i närbild

När Kina ökar sin import av majs kan den ökade efterfrågan stärka spannmålsmarknaderna. Majspriset har drabbats negativt av Coronaviruspandemin och på förväntningar om en större majsskörd senare i år på grund av jordbrukarnas ökade planterade arealer.

Kina köpte 2,1 miljoner ton majs till och med den 16 juli 2020 jämfört med 315 000 ton under samma period förra året, enligt U.S. Department of Agriculture. Kina, världens mest befolkade land och näst största ekonomi, är också den näst största producenten och konsumenten av majs efter USA.

Kina förväntas köpa amerikanska jordbruksprodukter för 36,5 miljarder dollar som en del av fas 1-handelsavtalet, en ökning från 24 miljarder dollar 2017. Kinas jordbruks- och landsbygdsministerium beräknade också att landet kommer att importera sex miljoner ton majs under de tolv månader som slutar i september, 50 procent högre än tidigare prognoser. Denna summa skulle också uppgå till den högsta summan någonsin.

Medan Peking uppgav att de ökar köpen för att uppfylla åtaganden om handeln, hävdade vissa observatörer att köpet kommer att minska majsbristen i delar av Kina och hjälpa till att begränsa stigande priser. Kina har utvidgat sin användning av majs utöver djurfoder till saker som stärkelse eller etanolbränsle på grund av de deprimerade inhemska priserna under de senaste fyra åren.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *