Connect with us

Nyheter

Majspriset kan finna stöd i ökad kinesisk efterfrågan

Published

on

Majs i närbild

Det amerikanska jordbruksdepartementet sade i torsdags att exportörer i ett nytt avtal säljer 1,937 miljoner ton majs till Kina, det tredje största avtalet för spannmål till valfri destination, rapporterar Bloomberg. Affären slår den tidigare rekordförsäljningen till Kina tidigare denna månad om 1,762 miljoner ton.

Majs i närbild

När Kina ökar sin import av majs kan den ökade efterfrågan stärka spannmålsmarknaderna. Majspriset har drabbats negativt av Coronaviruspandemin och på förväntningar om en större majsskörd senare i år på grund av jordbrukarnas ökade planterade arealer.

Kina köpte 2,1 miljoner ton majs till och med den 16 juli 2020 jämfört med 315 000 ton under samma period förra året, enligt U.S. Department of Agriculture. Kina, världens mest befolkade land och näst största ekonomi, är också den näst största producenten och konsumenten av majs efter USA.

Kina förväntas köpa amerikanska jordbruksprodukter för 36,5 miljarder dollar som en del av fas 1-handelsavtalet, en ökning från 24 miljarder dollar 2017. Kinas jordbruks- och landsbygdsministerium beräknade också att landet kommer att importera sex miljoner ton majs under de tolv månader som slutar i september, 50 procent högre än tidigare prognoser. Denna summa skulle också uppgå till den högsta summan någonsin.

Medan Peking uppgav att de ökar köpen för att uppfylla åtaganden om handeln, hävdade vissa observatörer att köpet kommer att minska majsbristen i delar av Kina och hjälpa till att begränsa stigande priser. Kina har utvidgat sin användning av majs utöver djurfoder till saker som stärkelse eller etanolbränsle på grund av de deprimerade inhemska priserna under de senaste fyra åren.

Advertisement
Tavex
Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära