Följ oss

Nyheter

London Metal Exchange stängde återigen handeln med nickel

Publicerat

den

Platina-tackor

London Metal Exchange sa på onsdagen att de hade tvingats stoppa nickelmarknaden igen efter att ett ”systemfel” tillät ett litet antal affärer att exekveras trots att affärerna gjorts under den nyligen införda dagliga prisgränsen. LME sa vidare att de affärer som utförts under den nedre dagliga prisgränsen skulle makuleras.

Den tillfälliga avstängningen av handeln med nickel markerade ännu ett pinsamt bakslag för LME. Den 145 år gamla börsen är det globala centret för handel med industriella metaller och den främsta platsen för prissättning.

En tacka med nickel

LME återupptog handeln med nickelkontrakt klockan 08.00 på onsdagen efter att en extrem prisvolatilitet förra veckan föranledde en sällsynt marknadsstängning. Ett tekniskt fel kort därefter fick börsen att tillfälligt stoppa marknaden igen, innan handeln återupptogs vid 14-tiden, Londontid.

Nickelpriserna mer än fördubblades på några timmar den 8 mars och steg till över över 100 000 dollar per ton när en av världens främsta tillverkare, Kinas Tsingshan Holding Group, köpte stora belopp för att minska sina blankningar av metallen.

Positionen förvärrade ett prisrally vid en tidpunkt då metaller redan steg kraftigt uppåt på Rysslands intensifierade krig i Ukraina.

LME har nu infört handelsgränser på 5 procent över eller under den sista stängningskursen före förra veckans avstängning. Det har tidigare sagts att alla bud över den högre eller lägre gränsen kommer att avvisas.

”Vi är absolut medvetna om den inverkan som detta har haft på så många människor och vi måste se till att det inte händer igen”, sa Matthew Chamberlain, VD för LME, på onsdagen. Hans kommentarer kom strax innan nickelmarknaden öppnade igen.

Chamberlain sa att LME hade ”avsiktligt prioriterat stabilitet” genom att sätta ett relativt smalt intervall av dagliga handelsgränser, men dessa kan snart breddas om börsen observerade en ”mer ordnad marknad.” Chamberlain sa att detta var ett tillägg till andra reformer, som prisklasser. ”Vi kan inte vara i en position där det här händer igen.”

Lever i det förflutna

Råvarupriserna har ökat på utbudsrädslan relaterade till Rysslands angrepp på Ukraina, med det pågående kriget och en rad västerländska sanktioner som ger upphov till rädsla för störningar.

Vid sidan av energi är Ryssland en nyckelproducent och exportör av metaller och spannmål. Faktum är att Ryssland är världens tredje största producent av nickel – en nyckelingrediens i rostfritt stål och en viktig komponent i litiumjonbatterier.

”Det är utan tvekan en stressig tid med priser där de är, men vi börjar, tror jag, se en viss stabilitet och om vi alla agerar ansvarsfullt, som jag tror att vår marknad nu gör när vi öppnar nickel igen på ett ordnat sätt, då tror jag att stabiliteten i systemet inte bör påverkas, sa Chamberlain.

Den kinesiska metallgruppen Tsingshan sade i måndags att de hade nått ett stillståndsavtal med banker för att lösa en satsning på nickel som orsakade en marknadsturbulens förra veckan. Nickeljätten står inför miljarder dollar i förluster från sin korta position.

Blankning är en baisseartad investeringspraxis där en investerare satsar på att priset på en tillgång kommer att falla. En short squeeze uppstår när ett stort antal investerare sålt en tillgång, priset stiger kraftigt och investerarna vänder sina positioner och förlorar pengar. Eftersom att stänga en kort position innebär köporder, pressar en short squeeze priserna ännu högre.

På tisdagen frågade han vad han förväntade sig att se när LME öppnade nickelmarknaden igen, sa Saxo Banks Ole Hansen: ”Det kommer att bli hemskt. Många människor har bara ont i magen av hur marknaden betedde sig förra veckan, men förhoppningsvis kommer detta att vara en väckarklocka för LME eftersom de lever i det förflutna,” sa Hansen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

”Förhoppningsvis kommer det att medföra några reformer som sedan länge väntat. Du ska inte ha en grop med 20 personer som skriker och skriker – det är bara en kvarleva från det förflutna. Glöm det”, fortsatte han.

Nyheter

Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Publicerat

den

Solceller på tak

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.

Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.

MedelspotprisMars 2024Mars 2025
Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh   15,80 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh   10,95 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh   50,81 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh   60,46 öre/kWh

Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Ankkurva
Fortsätt läsa

Nyheter

Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.

Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.

Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet

Publicerat

den

Kärnkraftverk från Seaborg Technologies

Seaborg Technologies är ett danskt företag som utvecklar ett speciellt koncept inom kärnkraft. Reaktorn är en smältsaltsreaktor, vilken ger en hög säkerhetsprofil. Om bränslet mot förmodan skulle komma i kontakt med atmosfären så svalnar det och blir till sten.

Kärnkraftsreaktorn är på 200-800 MW och byggs på en pråm. Pråmen ankras upp där den ska användas och ansluts till elnätet (eller fjärrvärmenät, industriell användning, avsaltning av vatten). Bolagets huvudfokus är Asien där det bor miljarder med människor i närheten av havet och samtidigt har en väldigt hög koldioxidprofil på sin energianvändning.

Att kärnkraftsreaktorerna byggs på pråmar innebär också att de kommer att serieproduceras på skeppsvarv. I stället för platsbyggda kärnkraftverk så serieproduceras de och körs dit de ska användas. Man skulle kunna säga att de på det sättet blir ännu mer modulära än SMR-reaktorer.

200 miljoner danska kronor i ny finansiering

I torsdags fick Seaborg Technologies 200 miljoner danska kronor i ny finansiering, dvs närmare 300 miljoner svenska kronor. Allt kapital tillfördes från existerande investerare. Kapitalet ska användas till att accelerera utvecklingen och expandera utvecklingsteamet i Danmark och Korea, liksom att lansera flera utvecklingsprojekt med partners i Europa, USA och Korea.

Under 2024 gjordes stora framsteg i utvecklingen av Seaborg-tekniken, bland annat genom utvecklingsprojekt med Idaho National Laboratory i USA och EU:s Joint Research Centre i Karlsruhe, Tyskland. I Korea går förstudien om produktion av bränslesalt med Kepco Nuclear Fuel och GS E&C framåt och samarbetet med Korea Atomic Energy Research Institute har stärkts ytterligare.

Andreas Schofield, medgrundare och CTO på Seaborg, säger: ”Tack vare vårt teams hängivna arbete har designen och forskningsbasen för vår reaktorteknik nu nått en mognadsgrad som gör att vi är redo att inleda licensaktiviteter med kärnkraftsmyndigheterna i Sydkorea. Nästa designfas kommer att fokusera på att skala upp testning och validering i våra nyligen utbyggda anläggningar och med externa partners i Korea och globalt.”

”Tillsammans med våra två starka konsortiepartners, Samsung Heavy Industries och Korea Hydro and Nuclear Power, planerar vi för att vår första reaktor ska vara klar under första halvan av 2030-talet, följt av serieproduktion från mitten av 2030-talet”, säger Klaus Nyengaard, VD för Seaborg Technologies.

Seaborg TEchnologies kärnkraftsreaktor på 1 minut.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära