Följ oss

Nyheter

London Metal Exchange stängde återigen handeln med nickel

Publicerat

den

Platina-tackor

London Metal Exchange sa på onsdagen att de hade tvingats stoppa nickelmarknaden igen efter att ett ”systemfel” tillät ett litet antal affärer att exekveras trots att affärerna gjorts under den nyligen införda dagliga prisgränsen. LME sa vidare att de affärer som utförts under den nedre dagliga prisgränsen skulle makuleras.

Den tillfälliga avstängningen av handeln med nickel markerade ännu ett pinsamt bakslag för LME. Den 145 år gamla börsen är det globala centret för handel med industriella metaller och den främsta platsen för prissättning.

En tacka med nickel

LME återupptog handeln med nickelkontrakt klockan 08.00 på onsdagen efter att en extrem prisvolatilitet förra veckan föranledde en sällsynt marknadsstängning. Ett tekniskt fel kort därefter fick börsen att tillfälligt stoppa marknaden igen, innan handeln återupptogs vid 14-tiden, Londontid.

Nickelpriserna mer än fördubblades på några timmar den 8 mars och steg till över över 100 000 dollar per ton när en av världens främsta tillverkare, Kinas Tsingshan Holding Group, köpte stora belopp för att minska sina blankningar av metallen.

Positionen förvärrade ett prisrally vid en tidpunkt då metaller redan steg kraftigt uppåt på Rysslands intensifierade krig i Ukraina.

LME har nu infört handelsgränser på 5 procent över eller under den sista stängningskursen före förra veckans avstängning. Det har tidigare sagts att alla bud över den högre eller lägre gränsen kommer att avvisas.

”Vi är absolut medvetna om den inverkan som detta har haft på så många människor och vi måste se till att det inte händer igen”, sa Matthew Chamberlain, VD för LME, på onsdagen. Hans kommentarer kom strax innan nickelmarknaden öppnade igen.

Chamberlain sa att LME hade ”avsiktligt prioriterat stabilitet” genom att sätta ett relativt smalt intervall av dagliga handelsgränser, men dessa kan snart breddas om börsen observerade en ”mer ordnad marknad.” Chamberlain sa att detta var ett tillägg till andra reformer, som prisklasser. ”Vi kan inte vara i en position där det här händer igen.”

Lever i det förflutna

Råvarupriserna har ökat på utbudsrädslan relaterade till Rysslands angrepp på Ukraina, med det pågående kriget och en rad västerländska sanktioner som ger upphov till rädsla för störningar.

Vid sidan av energi är Ryssland en nyckelproducent och exportör av metaller och spannmål. Faktum är att Ryssland är världens tredje största producent av nickel – en nyckelingrediens i rostfritt stål och en viktig komponent i litiumjonbatterier.

”Det är utan tvekan en stressig tid med priser där de är, men vi börjar, tror jag, se en viss stabilitet och om vi alla agerar ansvarsfullt, som jag tror att vår marknad nu gör när vi öppnar nickel igen på ett ordnat sätt, då tror jag att stabiliteten i systemet inte bör påverkas, sa Chamberlain.

Den kinesiska metallgruppen Tsingshan sade i måndags att de hade nått ett stillståndsavtal med banker för att lösa en satsning på nickel som orsakade en marknadsturbulens förra veckan. Nickeljätten står inför miljarder dollar i förluster från sin korta position.

Blankning är en baisseartad investeringspraxis där en investerare satsar på att priset på en tillgång kommer att falla. En short squeeze uppstår när ett stort antal investerare sålt en tillgång, priset stiger kraftigt och investerarna vänder sina positioner och förlorar pengar. Eftersom att stänga en kort position innebär köporder, pressar en short squeeze priserna ännu högre.

På tisdagen frågade han vad han förväntade sig att se när LME öppnade nickelmarknaden igen, sa Saxo Banks Ole Hansen: ”Det kommer att bli hemskt. Många människor har bara ont i magen av hur marknaden betedde sig förra veckan, men förhoppningsvis kommer detta att vara en väckarklocka för LME eftersom de lever i det förflutna,” sa Hansen.

”Förhoppningsvis kommer det att medföra några reformer som sedan länge väntat. Du ska inte ha en grop med 20 personer som skriker och skriker – det är bara en kvarleva från det förflutna. Glöm det”, fortsatte han.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära