Följ oss

Nyheter

Litiumbatterier med längre livslängd precis bakom hörnet

Publicerat

den

Litiumbatterier
Litiumbatterier

Foto: Razor512

Forskare från Arizona State University har utvecklat en ny metod för att producera litium-metall-batterier som möjliggör en kontrollerad dendrittillväxt, vilket gör dem säkrare och ger dem en längre livslängd. Litiumbatterier med längre livslängd är nog något som de flesta av oss har efterlyst, speciellt när mobiltelefonen laddar ur sig vid fel tillfälle.

Teamet fann att det går att använda ett 3D-lager av polydimetylsiloxan (PDMS) eller silikon. Substratet i litiummetallanoden kan mildra bildningen av dendriter, vilka är nålliknande tillväxter som förekommer på litiumytan. Resultatet är relevant för både litiumjon- och litiumbatterier, liksom för andra metallanodbaserade batterier, säger teamet.

Oönskade sidoreaktioner

Dessa formationer inducerar oönskade sidoreaktioner som minskar energitätheten och i värsta fall kan orsaka kortslutning av elektroder, något som kan leda till bränder eller explosioner. Konsekvenserna av att involvera ett tredimensionellt silikonskikt är relevanta för både litiumjon- och litiumbatterier, liksom för andra metallanodsbaserade batterier säger forskarna.

”Nästan alla metaller som används som batterianoder tenderar att utveckla dendriter”, säger Jiang , professor vid universitetets School for Engineering of Matter, Transport and Energy. ”Dessa resultat har till exempel konsekvenser för zink-, natrium- och aluminiumbatterier också.”

I forskningsstudien som publicerades i tidskriften Nature Energy noterade Jiang att teamet inte närmade sig problemet från ett material eller elektrokemiskt perspektiv, utan letade efter lösningar som mekaniska ingenjörer. ”Vi vet redan att små tennålar kan sticka ut ur tennytor under stress, så analogt såg vi på möjligheten till stress som en faktor i litiumdendrittillväxt.”

Från konsumentelektronik till backup för elnät

Forskarna säger att potentiella tillämpningar av deras upptäckter sträcker sig från konsumentelektronik till att driva elektriska bilar under exceptionellt längre perioder, samt för att skapa backup-system för elnät som drivs av solenergi.

Litiumpriserna har mer än fördubblats de senaste två åren, och handlas till cirka 13 375 dollar per ton. Men enligt vissa marknadsbedömare, som Morgan Stanley, kommer det att toppa i år och sedan falla till 7 322 dollar per ton år 2021. Amerikanska Citi ser också ett fall på det långsiktiga priset till 7 500 dollar per ton på grund av ett eventuellt överutbud.

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Nyheter

Atnorth ska etablera ett mega-datacenter i Långsele

Publicerat

den

Konceptskiss över atNorths datacenter i Långsele

Datacenterföretaget atNorth ska etablera ett stort datacenter i Långsele, det meddelade man tidigare idag. Företaget har säkrat mark i Hamre Industripark och inleder nu processen med att söka de olika tillstånd som behövs.

Atnorth har sedan tidigare ett datacenter i Stockholm, men det man nu planerar i Långsele blir företagets första mega-datacenter i Sverige.

I början av oktober meddelade Uniper att de inte fullföljer sin plan på att producera grönt flygbränslse i Långsele. Atnorth ska nu bygga sitt datacenter på närliggande mark. Båda verksamheterna kräver stora mängder elektricitet, men till skillnad från grönt flygbränsle som kräver bidrag och kunders goda vilja så kan datacenterföretag etablera sig på helt kommersiella villkor. Sedan AI-utvecklingen slog igenom med full kraft har även de stora tech-företagens priskänslighet försvunnit, det viktigaste nu är stor och stabil tillgång på elektricitet, priset är sekundärt.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära