Nyheter
Litiumbatterier med längre livslängd precis bakom hörnet
Forskare från Arizona State University har utvecklat en ny metod för att producera litium-metall-batterier som möjliggör en kontrollerad dendrittillväxt, vilket gör dem säkrare och ger dem en längre livslängd. Litiumbatterier med längre livslängd är nog något som de flesta av oss har efterlyst, speciellt när mobiltelefonen laddar ur sig vid fel tillfälle.
Teamet fann att det går att använda ett 3D-lager av polydimetylsiloxan (PDMS) eller silikon. Substratet i litiummetallanoden kan mildra bildningen av dendriter, vilka är nålliknande tillväxter som förekommer på litiumytan. Resultatet är relevant för både litiumjon- och litiumbatterier, liksom för andra metallanodbaserade batterier, säger teamet.
Oönskade sidoreaktioner
Dessa formationer inducerar oönskade sidoreaktioner som minskar energitätheten och i värsta fall kan orsaka kortslutning av elektroder, något som kan leda till bränder eller explosioner. Konsekvenserna av att involvera ett tredimensionellt silikonskikt är relevanta för både litiumjon- och litiumbatterier, liksom för andra metallanodsbaserade batterier säger forskarna.
”Nästan alla metaller som används som batterianoder tenderar att utveckla dendriter”, säger Jiang , professor vid universitetets School for Engineering of Matter, Transport and Energy. ”Dessa resultat har till exempel konsekvenser för zink-, natrium- och aluminiumbatterier också.”
I forskningsstudien som publicerades i tidskriften Nature Energy noterade Jiang att teamet inte närmade sig problemet från ett material eller elektrokemiskt perspektiv, utan letade efter lösningar som mekaniska ingenjörer. ”Vi vet redan att små tennålar kan sticka ut ur tennytor under stress, så analogt såg vi på möjligheten till stress som en faktor i litiumdendrittillväxt.”
Från konsumentelektronik till backup för elnät
Forskarna säger att potentiella tillämpningar av deras upptäckter sträcker sig från konsumentelektronik till att driva elektriska bilar under exceptionellt längre perioder, samt för att skapa backup-system för elnät som drivs av solenergi.
Litiumpriserna har mer än fördubblats de senaste två åren, och handlas till cirka 13 375 dollar per ton. Men enligt vissa marknadsbedömare, som Morgan Stanley, kommer det att toppa i år och sedan falla till 7 322 dollar per ton år 2021. Amerikanska Citi ser också ett fall på det långsiktiga priset till 7 500 dollar per ton på grund av ett eventuellt överutbud.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter3 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys1 vecka sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature