Följ oss

Nyheter

Larv riskerar att skada den amerikanska bomullsskörden

Publicerat

den

Larven Helicoverpa Armigera

Larven Helicoverpa ArmigeraVi har sett hur både kaffeplantor och apelsinträd har utsatts för skadeangrepp och sjukdomar, nu är det risk för att den amerikanska bomullen blir nästa råvara som kan drabbas. Under förra veckan upptäcktes i Bradenton, Florida ett exemplar av Helicoverpa armigera, en europeisk larv som också kallas för Old world Bollworm, en skadeinsekt som riskerar skada den amerikanska bomullsskörden. När ett exemplar av Helicoverpa armigera upptäcktes i en så kallad pestfälla den 17 juli var det första gången som den amerikanska bomullsskörden utsatts för en pest i denna omfattning.

Varje år skadar denna larv grödor för mer än två miljarder dollar. 2013 orsakade denna larv skador som ledde till att de brasilianska grödorna minskade med 35 procent. Larven kan skada en rad olika grödor och har flera gånger visat att den kan bli resistent mot insektsgifter. Nu har Florida Department of Agriculture and Consumer Services meddelat att denna larv för första gången har upptäckts i amerikanska fält.

Vanligt förekommande i Afrika, Sydeuropa och Nya Zeeland

Helicoverpa armigera är en larv som vanligen förekommer i de tropiska och subtropiska regionerna i världen, från Afrika, södra Europa till Nya Zeeland. Detta lilla skadedjur upptäcktes för första gången i Latinamerika för några år sedan när den hittades i Brasilien. Sedan dess har den snabbt spridit sig över de östra och norra delarna av Sydamerika där den förstört jordbruksprodukter som bomull, sojabönor och majs sedan 2013. Enstaka fall av larvens närvaro har rapporterats i Puerto Rico och på Dominikanska Republiken under 2014 enligt Florida Department of Agriculture and Consumer Services.

Slående lik amerikanska larver

Helicoverpa armigera är utseendemässigt lik den amerikanska larven corn ear worm under hela sin livscykel. För att kunna identifiera Helicoverpa armigera krävs det att de vuxna nattfjärilarna dissekeras. Även Helio virescens, känd som tobacco budworm, har stora likheter med Helicoverpa armigera, precis som vissa arter av Spodoptera (army worms), men har ett annorlunda färgmönster.

Larver av arten H. armigera äter med glädje 200 olika sorters grödor, även om den föredrar majs, bomull, spannmål, tomat, tobak, potatis, soja, alfalfa och bönor. Larven är också ett hot mot fruktträd som äpple och citrus. Den äter både inifrån och utifrån, men föredrar att äta blommor, knoppar, frön och frukter.

The National Cotton Council övervakar allt som rör H. armigera sedan flera år tillbaka. NCC har uppmanat USDA’s Animal & Plant Health Inspection Service att varna och att arbeta för att förhindra införandet och spridandet av denna skadegörare. NCC har även uppmanat entomologer vid Cooperative Extension att överväga och undersöka konsekvenserna om denna insekt kan anpassa sig till klimatet i USA och få fotfäste i Nordamerika.

Sprids för vinden

När tillgången på föda är dålig flyger fjärilarna till höga höjder och sprids för vinden. I de subtropiska klimaten förekommer mellan tre och fem generationer årligen, medan det i de tropiska områdena kan förekomma upp till elva generationer. Denna insekt har en kort livscykel, den kan vara så pass kort som 30 dagar, men i gengäld lägger honorna mellan 500 och 3 000 ägg. Förpuppningen sker under jord och tar cirka en vecka, men denna skadeinsekt kan ta en diapaus upp till ett par månader under kalla förhållanden.

Globala skador för miljardbelopp

De globala skördeskadorna som orsakas av denna skadeinsekt rapporteras uppgå till mer än två miljarder dollar årligen. I Brasilien har förekomsten av denna insekt lett till att kostnaderna för insektsbekämpning mer fördubblats i spåren av att skörden för 2013 förstördes till en tredjedel.

En rad studier i vilka klimatanpassningsmodeller har använts visar att betydande områden i USA där det odlas olika typer av råvaror kan vara i riskzonen. Den största faran med denna insekt är emellertid inte dess spridning, utan att den är svår att kontrollera då den visat sig vara immun mot ett stort antal bekämpningsmedel.

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Nyheter

Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Publicerat

den

Solceller på tak

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.

Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.

MedelspotprisMars 2024Mars 2025
Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh   15,80 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh   10,95 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh   50,81 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh   60,46 öre/kWh

Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Ankkurva
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära