Nyheter
Larv riskerar att skada den amerikanska bomullsskörden
Vi har sett hur både kaffeplantor och apelsinträd har utsatts för skadeangrepp och sjukdomar, nu är det risk för att den amerikanska bomullen blir nästa råvara som kan drabbas. Under förra veckan upptäcktes i Bradenton, Florida ett exemplar av Helicoverpa armigera, en europeisk larv som också kallas för Old world Bollworm, en skadeinsekt som riskerar skada den amerikanska bomullsskörden. När ett exemplar av Helicoverpa armigera upptäcktes i en så kallad pestfälla den 17 juli var det första gången som den amerikanska bomullsskörden utsatts för en pest i denna omfattning.
Varje år skadar denna larv grödor för mer än två miljarder dollar. 2013 orsakade denna larv skador som ledde till att de brasilianska grödorna minskade med 35 procent. Larven kan skada en rad olika grödor och har flera gånger visat att den kan bli resistent mot insektsgifter. Nu har Florida Department of Agriculture and Consumer Services meddelat att denna larv för första gången har upptäckts i amerikanska fält.
Vanligt förekommande i Afrika, Sydeuropa och Nya Zeeland
Helicoverpa armigera är en larv som vanligen förekommer i de tropiska och subtropiska regionerna i världen, från Afrika, södra Europa till Nya Zeeland. Detta lilla skadedjur upptäcktes för första gången i Latinamerika för några år sedan när den hittades i Brasilien. Sedan dess har den snabbt spridit sig över de östra och norra delarna av Sydamerika där den förstört jordbruksprodukter som bomull, sojabönor och majs sedan 2013. Enstaka fall av larvens närvaro har rapporterats i Puerto Rico och på Dominikanska Republiken under 2014 enligt Florida Department of Agriculture and Consumer Services.
Slående lik amerikanska larver
Helicoverpa armigera är utseendemässigt lik den amerikanska larven corn ear worm under hela sin livscykel. För att kunna identifiera Helicoverpa armigera krävs det att de vuxna nattfjärilarna dissekeras. Även Helio virescens, känd som tobacco budworm, har stora likheter med Helicoverpa armigera, precis som vissa arter av Spodoptera (army worms), men har ett annorlunda färgmönster.
Larver av arten H. armigera äter med glädje 200 olika sorters grödor, även om den föredrar majs, bomull, spannmål, tomat, tobak, potatis, soja, alfalfa och bönor. Larven är också ett hot mot fruktträd som äpple och citrus. Den äter både inifrån och utifrån, men föredrar att äta blommor, knoppar, frön och frukter.
The National Cotton Council övervakar allt som rör H. armigera sedan flera år tillbaka. NCC har uppmanat USDA’s Animal & Plant Health Inspection Service att varna och att arbeta för att förhindra införandet och spridandet av denna skadegörare. NCC har även uppmanat entomologer vid Cooperative Extension att överväga och undersöka konsekvenserna om denna insekt kan anpassa sig till klimatet i USA och få fotfäste i Nordamerika.
Sprids för vinden
När tillgången på föda är dålig flyger fjärilarna till höga höjder och sprids för vinden. I de subtropiska klimaten förekommer mellan tre och fem generationer årligen, medan det i de tropiska områdena kan förekomma upp till elva generationer. Denna insekt har en kort livscykel, den kan vara så pass kort som 30 dagar, men i gengäld lägger honorna mellan 500 och 3 000 ägg. Förpuppningen sker under jord och tar cirka en vecka, men denna skadeinsekt kan ta en diapaus upp till ett par månader under kalla förhållanden.
Globala skador för miljardbelopp
De globala skördeskadorna som orsakas av denna skadeinsekt rapporteras uppgå till mer än två miljarder dollar årligen. I Brasilien har förekomsten av denna insekt lett till att kostnaderna för insektsbekämpning mer fördubblats i spåren av att skörden för 2013 förstördes till en tredjedel.
En rad studier i vilka klimatanpassningsmodeller har använts visar att betydande områden i USA där det odlas olika typer av råvaror kan vara i riskzonen. Den största faran med denna insekt är emellertid inte dess spridning, utan att den är svår att kontrollera då den visat sig vara immun mot ett stort antal bekämpningsmedel.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030