Följ oss

Nyheter

Läget på elmarknaden

Publicerat

den

Nu utökar banken sitt utbud och lanserar som första aktör möjligheten att ta en position med fem gångers hävstång.

Både spot-och terminspriserna ökade under augusti månad. Högre elförbrukning, begränsad överföringskapacitet, högt kolpris och låg tillgänglighet av kärnkraft är några av anledningarna.

Ytterligare nyheter på elmarknaden denna månad är att både brist och överskott oroar elcertifikatmarknaden och att färdigställandet av sydvästlänken har försenats.

Spotmarknaden

Indelning Sveriges elprisområdenI augusti återvände de flesta till sina arbetsplatser. När arbetsaktiviteten ökade gjorde elförbrukningen likaså. Och elpriset följde efter. Spotpriset steg med 8% i augusti jämfört med föregående månad.

På grund av begränsningar i överföringskapacitet i Norden var det stora prisskillnader mellan Sveriges olika elprisområden i augusti. På grund av begränsningarna stängdes elkraft från norra Norge in i landet. Konsekvensen blev att södra Sverige inte hade möjlighet att importera den billigare elkraften norrifrån vilket innebar att elpriset i detta område hölls uppe.

Trots ett bättre hydrologiskt läge var spotpriset 11% högre i augusti i år än augusti 2016. Men på grund av ett mycket högre kolpris blev elpriserna också betydligt högre. Ytterligare anledningar till de högre priserna 2017 var låg tillgänglighet av kärnkraft i kombination med den begränsade överföringskapaciteten mellan Sverige och Norge.

Terminsmarknaden

I augusti fortsatte terminspriserna uppåt och nådde rekordnivåer.

Terminskontraktet för 2018 var uppe på 2-årshögsta under månaden. Terminspriserna för höstkontrakten ökade i augusti då revideringen av de svenska och finska kärnkraftverken dragit ut på tiden och väntas fortsätta en bit in hösten.

Även priserna för de längre terminskontrakten har stigit. En huvudsaklig anledning är Kinas stora efterfrågan på kolkraft som drivs på av landets fortsatta problem med vattenkraft. Problemen med vattenkraften beror på översvämningar i landet i kombination med en värmebölja som ökat efterfrågan på el.

Samtidigt har det funnits en oro för kärnkraften i Frankrike. Oron beror på att Frankrike, på grund av säkerhetsproblem, varit tvungna att stänga flera av sina kärnkraftverk. Om säkerhetsproblemen fortsätter kan detta innebära att landet inte kommer kunna producera kärnkraft under vintern och därmed blir tvungna att köpa in tysk kolkraft vilket i sin tur riskerar att höja elpriserna i Norden.

Både brist och överskott oroar elcertifikatmarknaden

Det har inte varit mycket rörelse på elcertifikatmarknaden den senaste tiden. Men det är stora skillnader på elcertifikatspriserna beroende på när certifikaten ska användas. För de elcertifikat som ska utnyttjas i nära tid, det vill säga inom de närmsta två åren, finns det en oro för brist på certifikat. För de elcertifikat som ska användas längre fram i tiden präglas marknaden istället av oro för överskott av certifikat. Brytpunkten mellan brist och överskott är 2020 då Sverige har valt att utvidga systemet med 18 TWh fram till 2030.

Sydvästlänken försenas

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Färdigställandet av Sydvästlänken, en likströmsförbindelse som ska gå mellan Hallsberg i Närke till Hörby i Skåne, har återigen försenats. Förseningen beror på fortsatta förseningar hos leverantören GE Grid.

När Sydvästlänken är färdig ska kabeln öka överföringskapaciteten mellan SE3 och SE4 med 25 procent. Genom förbindelsen kommer det bli möjligt att exportera mer vatten-och kärnkraft söderut, något som kommer minska prisskillnaderna mellan Sveriges elprisområden.

Mikael Söderman
Sverigechef, Nordic Green Energy

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära