Connect with us

Nyheter

Kraftigt lyft på norska spotpriser

Published

on

Vatten

Veckans kommentar om elmarknaden v. 42 2020

Vi har lagt bakom oss en vecka med mycket nederbörd, men det mesta av nederbörden hamnade i Sverige, något som lättar vattenläget i Norge. Medan man i Norge har en fyllnadsgrad på nästan 95 %, är Sveriges fyllnadsgrad strax under 86 %. Det finns därför plats för något mer vatten i Sverige än i Norge.

Entelios

Det svämmar inte längre över i norska vattenmagasin, producenterna har fått en viss kontroll över produktionen. Tillsammans med bättre flöden av kraft internt inom Norden och i förbindelser ut från Norden, bidrar detta till att spotpriserna sedan början av oktober har stigit kraftigt i de norska prisområdena.

Volatila marknader

En andra våg av coronasmitta ökar osäkerheten om framtiden. Hur lång tid tar det innan ekonomin är tillbaka där vi var? Sammantaget med Brexit och presidentvalet i USA gör detta att marknaderna är mycket osäkra och vi får volatila priser på de flesta marknader. Såväl kol- som gaspriset har både stigit och fallit under den senaste veckan och vi ser samma sak när det gäller de nordiska terminspriserna på el.

Väderprognoserna har bidragit till att stödja uppgången på spotpriset i Norge, vilket har stigit från närapå nollpriser i början av oktober till nästan 20 €/MWh idag. Kontroll över vattenkraften är den viktigaste orsaken och med väderprognoser som är relativt torra förväntar sig marknaden att spotpriserna inte ska kollapsa igen denna säsong, utan fortsätta stiga framåt vintern. Även om spotpriserna stiger ligger de ändå på en lägre nivå än vad vi har sett på nästan 20 år.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: +12,9 TWh (+1,1 TWh)
Systempris: 13,76 €/MWh (+ 4,88 €/MWh)
Terminspris YR-21: 24,15 €/MWh (+ 0,15 €/MWh)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära