Kraftigt lyft på norska spotpriser

Veckans kommentar om elmarknaden v. 42 2020

Vi har lagt bakom oss en vecka med mycket nederbörd, men det mesta av nederbörden hamnade i Sverige, något som lättar vattenläget i Norge. Medan man i Norge har en fyllnadsgrad på nästan 95 %, är Sveriges fyllnadsgrad strax under 86 %. Det finns därför plats för något mer vatten i Sverige än i Norge.

Entelios

Det svämmar inte längre över i norska vattenmagasin, producenterna har fått en viss kontroll över produktionen. Tillsammans med bättre flöden av kraft internt inom Norden och i förbindelser ut från Norden, bidrar detta till att spotpriserna sedan början av oktober har stigit kraftigt i de norska prisområdena.

Volatila marknader

En andra våg av coronasmitta ökar osäkerheten om framtiden. Hur lång tid tar det innan ekonomin är tillbaka där vi var? Sammantaget med Brexit och presidentvalet i USA gör detta att marknaderna är mycket osäkra och vi får volatila priser på de flesta marknader. Såväl kol- som gaspriset har både stigit och fallit under den senaste veckan och vi ser samma sak när det gäller de nordiska terminspriserna på el.

Väderprognoserna har bidragit till att stödja uppgången på spotpriset i Norge, vilket har stigit från närapå nollpriser i början av oktober till nästan 20 €/MWh idag. Kontroll över vattenkraften är den viktigaste orsaken och med väderprognoser som är relativt torra förväntar sig marknaden att spotpriserna inte ska kollapsa igen denna säsong, utan fortsätta stiga framåt vintern. Även om spotpriserna stiger ligger de ändå på en lägre nivå än vad vi har sett på nästan 20 år.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: +12,9 TWh (+1,1 TWh)
Systempris: 13,76 €/MWh (+ 4,88 €/MWh)
Terminspris YR-21: 24,15 €/MWh (+ 0,15 €/MWh)

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top