Nyheter
Kommer silverpriset upprepa sin kursutveckling även denna gång?
Silver har alltid haft ett värde i mänsklighetens historia. Även i dag erbjuder denna ädelmetall en trygghet på de volatila finansmarknaderna.
Silver har haft en starkare kursutveckling i procent än guld under fem av de senaste sex kursuppgångarna. Kommer silverpriset att upprepa denna utveckling även denna gång?
Kursuppgånga
- 1967 – 1968
Under dessa 13 månader steg silverpriset med 48 procent, från 12,50 USD per troy ounce, till 18,58 USD.
2. 1971-1974
Under dessa 27 månader steg silverpriset med 274 procent, från 8,45 USD per troy ounce, till 31,59 USD. Detta är enda gången under de senaste sex kursuppgångarna som guldpriset har överträffat silverprisets utveckling.
3. 1976-1980
Under dessa 48 månader steg silverpriset med 544 procent, från 18,40 USD per troy ounce, till 118,50 USD. Detta skedde när bröderna Hunt försökte ta kontrollen över silvermarknaden. Bröderna Hunt hade i slutet av 70-talet och början av 80-talet köpt kontrakt för hälften av världens silverproduktion
4. 1986-1987
Under dessa 12 månader steg silverpriset med 40 procent, från 12,47 USD per troy ounce, till 17,48 USD.
5. 1993-1995
Under dessa 27 månader steg silverpriset med 39 procent, från 6,47 USD per troy ounce, till 9,00 USD.
6. 2001-2011
Under dessa 113 månader, nästan elva år, steg silverpriset med 39 procent, från 6,01 USD per troy ounce, till 55,60 USD.
7. 2015-pågående
Under de senaste 56 månaderna har silverpriset stigit med 90 procent, från 15,04 USD per troy ounce, till 28,53 USD. Kommer silverpriset att fortsätta sin resa norrut?
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
Nyheter
Atnorth ska etablera ett mega-datacenter i Långsele
Datacenterföretaget atNorth ska etablera ett stort datacenter i Långsele, det meddelade man tidigare idag. Företaget har säkrat mark i Hamre Industripark och inleder nu processen med att söka de olika tillstånd som behövs.
Atnorth har sedan tidigare ett datacenter i Stockholm, men det man nu planerar i Långsele blir företagets första mega-datacenter i Sverige.
I början av oktober meddelade Uniper att de inte fullföljer sin plan på att producera grönt flygbränslse i Långsele. Atnorth ska nu bygga sitt datacenter på närliggande mark. Båda verksamheterna kräver stora mängder elektricitet, men till skillnad från grönt flygbränsle som kräver bidrag och kunders goda vilja så kan datacenterföretag etablera sig på helt kommersiella villkor. Sedan AI-utvecklingen slog igenom med full kraft har även de stora tech-företagens priskänslighet försvunnit, det viktigaste nu är stor och stabil tillgång på elektricitet, priset är sekundärt.
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter4 veckor sedan
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare