Connect with us

Nyheter

Kommer majspriset att rusa på samma sätt som kaffet?

Published

on

Majs-kolvar faller i pris

Det har helt klart varit ett ordentligt globalt rally på de flesta råvaror i början av 2014, där ädelmetaller som guld och silver har stigit markant från sina bottnar i slutet av 2013.

Energiråvaror som naturgas, råolja och bensin har också noterats högre på senare tid, liksom enskilda råvaror i jordbruket som till exempel kaffe och kakao. Det finns däremot en råvara som inte har fått lika mycket intresse och uppmärksamhet i denna uppgång, majs.

MajskornETF-fonden CORN (Teucrium Corn Fund) är ett av de mest populära sätten att ta en lång position i majsterminer. Det finns en rad andra liknande produkter, de flesta stora banker erbjuder sin egen variant för exponering mot majs, vare sig det är ETFer, certifikat, mini futures eller någon annan sorts produkt. Oavsett vad de heter och hur de är utformade ser vi att allt mer av de ”smarta pengarna” allokeras till dessa verktyg efter uppgångar i de övriga råvarorna.

Låt oss gå tillbaka till CORN, för vilken vi har tillgång till data som vi inte kan få fram avseende svenska börshandlade produkter. Denna ETF har under de två första månaderna av 2014 attraherat inflöden på 31 MUSD och har nu 78 MUSD under förvaltning. Hur stor volym fonden förvaltar verkar framför allt styras av majspriset.

Visserligen har majs (CORN) inte haft samma fina utveckling som många andra jordbruksprodukter på kort sikt, men den har rört sig uppåt från de stödnivåer som registrerades i mitten av januari 2014, vilket torde vara en tillräckligt signal för att denna börshandlade fond och den underliggande råvaran skall bevakas närmare. Det finns skäl att tro på en uppgång mot 600 USD inom kort, där majspriset kommer att tvingas testa motstånden från 2011 och 2012 samt ett utplanande 200-veckors glidande medelvärde. Den senaste månaden har CORN stigit med 5,6 procent i tysthet. En så kallad hausse-divergens kan komma att driva upp majspriset högt över dagens nivåer.

För närvarande verkar det som de erfarna institutionella förvaltarna med råvarufokus, till exempel Summit Capital Management och Mirae Asset Global Investments, väljer att köpa CORN för att på detta sätt få en exponering mot majsterminer.

Denna ETF handlas just nu på sin högsta nivå sedan november 2013 efter en period av oroligt väder och volymerna är betydligt större än normalt, vilket gör att det inte är osannolikt att vi får se ytterligare inflöden in till ETF-fonden CORN.

Den främsta orsaken till prisuppgången i majs är klimatchocken i Brasilien som ökar oron på utbudsidan. Detta kan också visa sig vara fördelaktigt för prisutvecklingen på sojabönor. Notabelt är att försäljningen av majs i USA har ökat kraftigt trots nyheter om att Kina har vägrat ta emot leverans av mer än 600 000 ton majs innehållande den icke godkända genetiskt modifierade MIR 162-substansen, på grund av ett förbud mot genmodifierade grödor.

Teucrium Corn Fund (CORN)

Teucrium Corn Fund ETV, en ETF-fond på majs

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *