Nyheter
Kommer guldet att handlas över 1 800 dollar?
Efter att ha nått en rekordnivå på över 2 000 USD per troy ounce i augusti 2020, sjönk guldpriserna stadigt under fjolårets fjärde kvartal. Under större delen av 2021 har guld försökt återta dessa rekordnivåer utan framgång, även om det började året på 1 900 dollar per ounce.
Förväntningar på räntehöjningar och monetära åtstramningar från den amerikanska centralbanken (Fed) samt de ekonomiska effekterna av covid-19-pandemin har lagt locket på prisuppgångar och hållit guld i en intervallbunden handel på 1 800 USD-nivån.
Under det sista kvartal 2021 har guldet fått ett uppsving på utsikterna att centralbanker kommer att höja räntorna under stigande inflation. Den amerikanska inflationen har stigit till 6,2 procent den högsta nivån på tre decennier. Den 17 november visade data att Storbritanniens konsumentprisindex (KPI) bröt igenom fyra procents-barriären för att nå 4,2 procent för oktober. Det är den högsta nivån sedan 2011 och mer än fördubblar Bank of Englands målränta på 2 procent.
Samtidigt konsoliderade guldet till 1 864 dollar per troy ounce den 17 november, enligt uppgifter från World Gold Council.
Mitt i ekonomisk osäkerhet, vad är utsikterna för guld på lång sikt?
Guldprisanalys och översikt 2021
Enligt data som sammanställts av World Gold Council öppnade guldpriset 2021 på 1 943,20 dollar per ounce den 4 januari. Men den ädla metallen misslyckades med att sparka på och sjönk stadigt till en lägsta nivå på 1 683,95 USD per troy ounce den 30 mars 2021.
Priserna började klättra under andra kvartalet och bröt 1 900-nivån i början av juni. Men uppgången stannade av och metallen fortsatte sin nedåtgående trend. Guldpriset sjönk med 6,6 procent under första halvåret 2021, enligt World Gold Council i sin halvårsutsikt 2021.
”Sammantaget drevs guldets resultat främst av högre räntor – särskilt under första kvartalet och sedan igen i slutet av juni på grund av ett mer hökigt uttalande än väntat från den amerikanska centralbanken Federal Reserve”, sa industrigruppen.
Guld hade hållits upp av stödjande faktorer, enligt rådet, inklusive oro över högre inflation. Den starka reaktionen från regeringar för att hjälpa ekonomisk återhämtning genom penning- och finanspolitik har gjort att vissa investerare är försiktiga med valutarisker och kapitalbevarande.
Guldpriset handlades i intervallet 1 700 till 1 800 dollar under tredje kvartalet 2021, pressat av stigande ränteavkastning.
Under tredje kvartalet sjönk guldpriset med 1,4 procent, delvis på grund av en nedgång i investeringsefterfrågan mitt i en uppgång i ränteavkastningen, enligt Världsbankens Commodity Monthly Outlook.
Det 10-åriga amerikanska statsobligationens avkastning ökade med 10 punkter i september och dollarn stärktes. Detta efter att Fed signalerat att man skulle börja minska sina obligationsköp före årets slut. Centralbankerna har också minskat guldköpen de senaste månaderna.
När guldet gick in i fjärde kvartalet började guldet vända sin nedåtgående trend och ökade med 1,5 % under oktober till 1 786 $ per uns och testade 1 800 $ flera gånger, enligt World Gold Council den 5 november.
Stigande inflationsförväntningar och en svagare US-dollar stödde guldpriserna i oktober, trots uppgångar i aktieindex i USA och Europa och starkare råvaror ledda av stigande oljepriser. Vanligtvis dämpar starkare aktiemarknader och råvaror investerarnas aptit på icke-avkastande guld.
Guldprisprognos 2021-2022: Kortsiktiga utsikter
Inflationstryck kan stödja guldpriserna under resten av året, men analytiker förutspår att ädelmetallen kan dra sig tillbaka nästa år om den globala ekonomiska återhämtningen tar fart.
ANZ Research sa i en analys från den 16 november att inflationsförväntningarna stödjer guldpriset, vilket lyfter det över dess prismålnivå på 1 850 dollar per troy ounce. Banken förväntade sig att priserna skulle falla tillbaka 2022 när den ekonomiska återhämtningen utvecklas.
I en analys från den 11 november behöll Fitch Solutions sina neutrala utsikter för guld på kort sikt på grund av ”konfliktfaktorer”. Företaget höll sin förväntade guldprisprognos på 1 780 dollar per troy ounce för 2021 och 1 700 USD för 2022.
Å ena sidan stödde stigande inflation, historiskt låga amerikanska statsobligationsräntor, geopolitiska risker och uppkomsten av covid-19-fall över hela världen guld.
Fitch noterade dock att Feds normalisering av penningpolitiken, fortsatta lättnader av restriktionerna eftersom vaccinationstalen fortsätter att stiga och en stark global ekonomisk tillväxt kan komma att fungera som en våt filt på guldpriset.
Fitch sa att de förväntade sig att Feds nedtrappningsprogram kommer att slutföras i juni följt av räntehöjningar i slutet av 2022. Räntehöjningar gör obligationer mer attraktiva, vilket kan få investerare att byta sin investering från guld till högavkastande obligationer och andra ränteinvesteringar.
”Vi bibehåller vår kortsiktiga neutrala syn på tillgången till en säker tillflyktsort eftersom dessa motstridiga faktorer kvarstår, med 2022 en liten lättnad av guldpriserna som inte kommer att återgå till nivåerna före Covid-19,” skrev Fitch.
Världsbanken uppskattade att guldpriserna i genomsnitt kommer att vara nästan 1,5 procent högre 2021 och falla med 2,5 procent 2022, tyngda av den högre avkastning som statsobligationerna erbjuder.
Guldprisprognoser för de kommande 5 åren: Långsiktiga guldutsikter
Det finns motstridiga åsikter i långsiktiga guldprisprognoser. Ole Hansen, chef för råvarustrategi på danska Saxo Bank, sa att han tror att ädelmetaller, inklusive guld och silver, kommer att handlas högre under de kommande åren, eftersom ett pågående råvaru-supercykelrally lyfter hela råvarusektorn. Dessutom kan risken för en långsiktigt stigande inflation attrahera efterfrågan på tillgångar i säkra tillflyktsorter, såsom guld, säger Hansen.
”Inflation blir alltmer en fråga om demografi, med en åldrande befolkning som gör att färre människor kan arbeta i en position där de kan kräva högre löner,” sade han.
Han tillade att den globala kampen mot klimatförändringarna kommer att hålla priserna höga på grund av bristen på många nyckelråvaror som används för att framgångsrikt navigera i denna omvandling.
”Om jag använder en konservativ årlig tillväxttakt på 5 procent för guld, skulle jag inte bli förvånad över att se handeln med den gula metallen över 2 300 dollar på fem år”, sa Hansen.
Vissa andra experter tror att det prognostiserade guldpriset kan försvagas ytterligare efter 2021.
Den australiensiska regeringens Office of Chief Economist prognosticerade i septembers Resources and Energy Quarterly att guldpriserna efter 2021 kommer att falla med i genomsnitt 4,3 procent per år till 1 634 USD per troy ounce 2023, på grund av återhämtningen av den globala ekonomin och en högre räntemiljö.
”Utsikterna till stigande reala obligationsräntor kommer sannolikt att vara en viktig faktor för att dämpa efterfrågan på institutionella investeringar på guld. Med (real) räntor som ökar, är alternativkostnaden för att hålla äga hög, vilket minskar dess attraktivitet som en investeringstillgång”, heter det.
Med tanke på guldpriserna för de kommande fem åren och därefter förutspår Världsbanken att guldpriset kommer att falla till 1 663 dollar per troy ounce 2023, från 1 711 dollar 2022, till 1 623 USD och 1 584 amerikanska dollar 2024 respektive 2025. Världsbanken förväntar sig att guldpriserna i genomsnitt kommer att vara 1 394 USD och 1 350 dollar 2030 och 2035.
Fitch Solutions prognostiserade i september att guldpriset skulle vara i genomsnitt 1 650 dollar, 1 620 USD och 1 610 amerikanska dollar för 2023, 2024 respektive 2025.
Nyheter
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland
Sveriges geologiska undersökning (SGU) kan nu visa upp en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller i Småland. Fyndet gjordes i samband med de undersökningar som sker inom ramen för regeringsuppdraget om att kartlägga malmpotentiella områden.
Kartläggningar som SGU genomfört i Småland visar att landskapet har flera områden med sällsynta jordartsmetaller. Redan 2023 pekades området runt Olserum ut som ett riksintresse för sina fyndigheter. Sedan tidigare är även Norra Kärr utanför Gränna uppmärksammat för höga halter av sällsynta jordartsmetaller.
Nu har SGU hittat en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller vid Öbälen, cirka fyra mil söder om Olserum. Halterna i det provtagna materialet är jämförbara med de i Olserum. Dessutom har andra kritiska och strategiska råvaror konstaterats i samband med provtagningen. Intressanta fynd har också gjorts på andra platser i det undersökta området.
– Utöver sällsynta jordartsmetaller har även höga eller förhöjda halter av bland annat fosfat, koppar, uran, vanadin och krom påträffats bland de provtagna mineralförekomsterna, säger Alexander Lewerentz, statsgeolog och projektledare på SGU.
Under 2025 väntar ytterligare kartläggningar i Småland och Östergötland med fokus på metaller och mineral som behövs för såväl den gröna omställningen som vårt försvar.
– Att vi hittat helt nya uppslag för sällsynta jordartsmetaller visar hur viktiga dessa undersökningar är för att kartlägga förekomsterna av kritiska och strategiska råvaror i Sverige, säger Alexander Lewerentz.
Sällsynta jordartsmetaller är en grupp med 17 grundämnen. Hela åtta av dessa upptäcktes under 1700- och 1800-talen i Ytterby gruva utanför Vaxholm i Stockholm.
Världens behov av sällsynta jordartsmetaller har ökat kraftigt i takt med att efterfrågan på smart och grön teknik blivit större. EU har också skärpt kraven på medlemsländerna om ökad egen produktion av bland annat sällsynta jordartsmetaller, där den största delen av världens produktion i dag sker i Kina.
Nyheter
Tre bra aktier inom koppar med fokus på stabila lågkostnadsprojekt
Sheraz Mian, analyschef på Zacks, väljer ut de tre bästa aktierna inom koppar. Gemensamma teman bakom dessa rekommendationer är fokus på stabila, lågkostnadsprojekt i stabila jurisdiktioner i den utvecklade världen, samt exponering mot den växande efterfrågan på koppar som drivs av elektrifiering och energiomställning.
Hudbay Minerals
Hudbay Minerals har visat stark utveckling genom en trippel av framgångsfaktorer: effektiv drift i Peru, optimerad infrastruktur i Manitoba och en stark balansräkning som nu är nästan skuldfri. Deras tillväxtpotential förstärks av deras Copper World-projekt i USA, som nyligen fått viktiga miljötillstånd. Företaget har även fördelar av förbättrad produktion och högre återvinningsgrad.
Arizona Metals
Arizona Metals äger 100 procent av Kay-projektet, ett högkvalitativt kopparprojekt i Arizona. Deras vulkanogena massiva sulfidfyndighet innebär lägre kapitalkostnader och enkel finansiering, vilket gör projektet mindre riskfyllt. Företaget väntas dra nytta av potentiellt förbättrade federala tillståndsprocesser och en strategisk position nära Phoenix. År 2024 är ett viktigt år för att visa projektets potential.
Arizona Sonoran Copper
Arizona Sonoran Copper har låg risk tack vare projektets skala, rätt geografiska läge och närhet till en kunnig arbetsstyrka. Fokus för 2025 är att stärka den geologiska förståelsen och konvertera resurser till reserver, vilket förväntas höja projektets värdering. Företaget har en hög konverteringsgrad av resurser till reserver och gynnas av en stabil verksamhetsmiljö.
Nyheter
Väderfenomenet El Niño som har stor påverkan på jordbruket är minst 250 miljoner år gammalt
Det återkommande klimatfenomenet El Niño – som orsakar extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder – är äldre än vad som tidigare varit känt. Forskare kan nu visa att naturföreteelsen funnits i 250 miljoner år, ända sedan kontinenterna satt ihop i Pangea.
El Niño är havsfenomenet som tillsammans med atmosfärfenomenet Southern Oscillation återkommer i de östra delarna av Stilla Havet med ett mellanrum på två till sju år. De båda företeelserna är kopplade till varandra med den gemensamma benämningen ENSO (El Niño – Southern Oscillation). Företeelsen pågår vanligtvis i nio till tolv månader med kulmen kring jul (därav namnet El Niño = gossebarnet).
Fenomenet påverkar temperaturen, hastigheten och styrkan hos havsströmmarna. El Niño lämnar även avtryck på lokala och regionala väderförhållanden. Extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder påverkar miljontals människor i Sydamerika och Australien.
Det har hittills varit oklart hur långt tillbaka i tiden klimatfenomenet sträcker sig. Men i en ny studie, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, kan ett internationellt forskarlag slå fast att El Niño och Southern Oscillation har en historia på minst 250 miljoner år.
– Genom klimatsimuleringar fann vi att ENSO har varit ett ledande klimatfenomen långt före mänsklighetens historia. Det var en stor upptäckt för oss, säger Zhengyao Lu, naturgeografiforskare vid Lunds universitet som medverkat i studien.
El Niño var ännu starkare tidigare under historien
Med hjälp av en global klimatmodell, samt beräkningar av atmosfäriska och oceaniska processer lyckades forskarna kartlägga ENSO:s historia i intervaller om tio miljoner år. Det visade sig, något förvånande, att fenomenet varit betydligt starkare under flera historiska perioder jämfört med idag. Studien ger forskarna viktiga nycklar till att förstå hur fenomenet samverkar med de klimatförändringar som vi ser idag.
– En bättre förståelse för ENSO:s historia kan ge oss nya insikter om hur fenomenet kan komma att förändras i framtiden. Resultaten antyder att ENSO kommer att fortsätta vara den mest betydande källan till årliga variationer i klimatet globalt, säger Zhengyao Lu.
Den nya studien hjälper forskarna att utveckla mer realistiska klimatmodeller när det kommer till topografi, växthusgasnivåer, solstrålning och batymetri. Zhengyao Lu berättar att forskningen kommer att kunna ge viktiga upplysningar till framtida klimatprognoser.
– De senaste och kommande extrema El Niño-händelser kan i första hand drivas av antropogena klimatförändringar. Men på en tidsskala på 250 miljoner år har naturlig variation och andra faktorer lett till större förändringar. Det är hursomhelst av yttersta vikt att vi kan förstå hur det här klimatfenomenet beter sig i en allt varmare värld, säger Zhengyao Lu.
Studien – som letts från Duke University och Peking University – publiceras i PNAS: ”Persistently active El Niño-Southern Oscillation since the Mesozoic”
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter4 veckor sedan
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
-
Nyheter4 veckor sedan
Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Tuffa tider för stål i Europa
-
Nyheter3 veckor sedan
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
-
Analys4 veckor sedan
Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions