Nyheter
Kommande fall för bomullspriset?

Bomullspriset fortsätter att rasa, vilket av handlarna förklaras med att de är oroliga för att Kina skall komma att sälja sitt stora lager. Bomullspriset har rasat närmare 19 procent, ned till 75,85 cent per pound, på ICE Futures US i New York sedan råvaran nådde sin 16-månaders topp på 93,32 cent den 16 augusti 2013.
Råvaruhandlarna är nu oroliga för att det statligt ägda bolag som kontrollerar Kinas bomullsreserver skall sälja ut stora delar av sitt lager i slutet av 2013. Kina har under året hamstrat rekordstora mängder bomull i syfte att hjälpa landets jordbrukare att hantera det faktum att den globala bomullsproduktionen för fjärde året i rad överstiger efterfrågan. Detta gör att det finns fog för oro för att det kinesiska bolaget China National Cotton Reserves Corp skall sälja ut sitt laget och orsaka ett kraftigt prisfall på bomullsmarknaden.
Enligt uppskattningar från USDA, US Department of Agriculture, hade Kina, världens största producent och användare av bomull cirka 12,7 miljoner ton bomull i lager den 31 juli, motsvarande 62 procent av lagren, vilket gör det möjligt att producera 71 miljarder t-shirts. Den australiensiska investmentbanken Macquarie Group tror att Kina nu kommer att börja skära ned sitt stödprogram och avsluta det under 2014. Detta skulle innebära att Kina slutar att stötta det globala bomullspriset. Sedan början av 2011 har Kina femdubblat sina bomullslager sedan landets till synes bottenlösa aptit för bomull uppmuntrat bönder runt om i världen att öka produktionen.
Om lagringsprogrammet avslutas kommer bomullspriserna sjunka med 8,4 procent till 69,5 cent per pund i ett år enligt medianen av 12 analytikers uppfattningar som sammanställts av nyhetsbyrån Bloomberg.
Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter3 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys3 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer