Nyheter
Kinas aptit på litium driver den europeiska produktionen

Critical Metals, ett australiensiskt företag på väg att bli Europas första litiumproducent, sa att Kinas aptit för denna råvara, som är nyckeln till övergången till förnybar energi, har skapat en tydlig bana för ytterligare expansion på kontinenten.
”Mycket utbud går in i Kina, och Kinas egna behov växer”, sa Critical Metals verkställande ordförande Tony Sage i en Bloomberg Television-intervju från Perth på onsdagen. Den asiatiska nationens dominans av marknaden betyder att ”det finns ytterligare fyra eller fem spelare i Europa som också hoppas på att komma i produktion” och ”vi kommer att bli de första”, sa han.

Sage talade en dag efter att det australiensiska gruvbolaget European Lithium gått med på att bli börsnoterat på Nasdaq genom en sammanslagning med företaget Sizzle Acquisition Corp. Den sammanslagna enheten – Critical Metals – kommer att äga European Lithiums projekt i Wolfsberg, Österrike.
Critical Metals försöker tjäna pengar på den skyhöga efterfrågan på litium. Priserna har skjutit i höjden i år när den globala efterfrågan på nyckelingrediensen i batterierna ökar medan utbudet är begränsat. USA har uppmanat allierade att diversifiera utbudet på grund av oro över Kinas dominans av raffinering och produktionskapacitet för nyckelmaterial inklusive litium, sällsynta jordartsmetaller och kobolt.
”Titta på sällsynta jordartsmetaller – när Kina behöver dem själva, stoppar de exporten,” sa Sage. ”Det är därför Europa gör litium till ett kritiskt mineral, för syftet är att bryta den sortens beroende av Kina för att producera koncentratet för batterierna.”
Critical Metals tittade på andra litiumfyndigheter i Europa för potentiell expansion, sa Sage. I det här skedet såg han inga stora projekt som tillförde tillräckligt med produktion för att stoppa kraftiga prisstegringar för materialet, sa han.
Chiles konstitutionella församling röstade ner planerna i maj att förstatliga gruvrättigheterna för litium. Ändå kan utsikterna – tillsammans med miljöhänsyn kring utvinning av saltlake – dämpa en rush för leverans från den regionen, sa Sage.
European Lithium tillkännagav i augusti ett avtal med BMW om leverans av litiumhydroxid av batterikvalitet. Företaget hoppas kunna addera köpare, inklusive elbils- och batteritillverkare, i regionen, och förväntar sig att Wolfsberg kommer att leverera cirka 10 500 ton litiumkoncentrat årligen till 2025.
Observera att företagsnamnet Critical Metals tyvärr används av ett flertal företag. Det finns exempelvis ett som är börsnoterat i London och ett som är börsnoterat i Australien (som även pratat om en parallellnotering i Sverige). Critital Metals i denna artikel är alltså ett tredje företag, som ska börsnoteras i USA.
Nyheter
På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.
Nyheter
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.
Nyheter
USA är världens största importör av aluminium

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.
Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.
Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.
-
Nyheter4 veckor sedan
Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber
-
Analys4 veckor sedan
Stronger inventory build than consensus, diesel demand notable
-
Nyheter3 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Nyheter3 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter3 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver
-
Nyheter2 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april