Följ oss

Nyheter

Kakaopriset fortsätter rusa

Publicerat

den

Kakao-bönor med säck och skopa

Den växande medelklassen i tillväxtekonomierna har lärt sig uppskatta kakaoprodukter och nu suktar de efter chokladkonfekt vilket driver kakaopriset uppåt. En effekt är att både terminspriset och de börshandlade produkterna, så kallade ETPer, som är kopplade till kakaopriset, nu handlas kring treårshögsta priser.

Kakao-bönor med säck och skopaiPath DJ-UBS Cocoa TR Sub-Index ETN (NYSEArca: NIB) är upp 14,1 procent hittills i år, medan iPath Pure Beta Cocoa ETN (NYSEArca: CHOC) har stigit med 13,4 procent hittills i år. Båda dessa certifikat handlas nära den högsta nivån sedan september 2011.

Under torsdagen kunde vi se en relativ flack handel, där kakaon handlades kring 3 111 USD per ton, men på sikt kan kakaopriset komma att fortsätta att stiga. Lägg till en ökad efterfrågan på kakaobönor och att det öppnas allt fler bearbetningsanläggningar för att tillgodose den ökande chokladkonsumtionen i tillväxtländer som Indien och Kina så ser vi att efterfrågan kommer att kunna öka ytterligare. I Asien har efterfrågan på kakaoprodukter kommit att stiga med 29 procent de senaste fem åren, medan vi i Europa ser en nästan oförändrad efterfrågan på samma råvara.

Utbudet skapar oro

Fler och fler analytiker visar emellertid på den svaghet som råder på utbudssidan. Den globala konfektyrindustrin använder bönor från åldrande träd och små gårdar i västra Afrika, vilka i dag står för 90 procent av det globala kakaoutbudet. De små bönderna har inte tillräckligt med pengar för att expandera verksamheten vilket medför att den yngre generationen lämnar gårdarna.

Trots detta har utbudet från världens två största kakaoproducenter, Ghana och Elfenbenskusten, varit högre än väntat i år. Det finns en förhoppning om att detta kommer att fortsätta efter en riklig nedbörd i Elfenbenskusten under de senaste veckorna vilket har skapat ökade förväntningar om en stor mellanskörd av kakao.

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära