Kakao handlas på sin lägsta nivå sedan 2008

Har du köpt choklad till Alla hjärtans dag så kan du glädja dig åt att din plånbok blir lika glad som mottagaren eftersom kakao handlas på sin lägsta nivå sedan 2008. Sedan den 13 november 2008 har kakaopriset fallit kraftigt och enbart under 2016 föll priset på kakao med 31,3 procent. Det gör kakao till den råvaran som har sämst utveckling under de senast tolv månaderna.

Kakaopris GSCI

Källa: S&P Dow Jones Indices

Enligt den internationella kakaoorganisationen International Cocoa Organization (ICCO) beror fallet i kakaopriset på marknadens förväntningar om ett produktionsöverskott för kakaosäsongen 2016/2017. Detta beror främst på en stark återhämtning i den västafrikanska och latinamerikanska produktionen. Vidare har en lätt nederbörd blandat med varmt väder och milda Harmattan-vindar i de flesta av Elfenbenskustens största kakaoväxande regioner gett förutsättningar för en bra skörd nästa säsong enligt landets odlare.

Något som är intressant med kakao är dess förmånliga förhållande till dollarn. De flesta råvarors dollarpris faller när dollarn stiger i pris. Kakaopriset är däremot relativt okänsligt för en stigande dollar. Priset på kakao i dollar faller i genomsnitt bara 0,06 procentenheter för varje 1 procentenhet som dollarn stiger. Men priset på kakao i dollar stiger nästan 3,5 procentenheter för varje 1 procentenhet dollarn faller.

Relationen mellan dollar och råvarupriser

Källa: S&P Dow Jones Indices

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top