Kaffepriset stiger på problem med gräshoppor

Kaffebönor i säck

Kaffepriset steg i förra veckan då jordbruksvaran var på väg att avsluta sin första positiva vecka för året på ökande utbudsproblem från stora globala producenter. Kaffepriset stiger på problem med gräshoppor i Uganda.

Kaffeterminerna steg med nästan 10 procent förra veckan och noterade den första positiva veckan i år efter att ha genomlidit en brant nedgång i kölvattnet av coronavirusutbrottet.

Problem på utbudssidan

Den plötsliga positiva vändningen den här veckan kan tillskrivas problem på utbudssidan med väder- och grödoproblem i Brasilien och Uganda som är två stora producenter för kaffemarknaden.

Specifikt har Uganda drabbats av gräshoppor som innebär ett stort hot mot boskap och nyckelgrödor som kaffe, en viktig exportvara och en viktig källa för utländsk valuta för landet, rapporterar Reuters. En enda svärm av insekterna kan mäta 40 kilometer bred med 60 kilometer lång enligt U.N. Food and Agriculture Organization.

”Gräshopparna sprider sig som en löpeld, så de är ett verkligt, stort hot,” sa Stephen Byantwale, kommissionär för växtskydd vid ministeriet för jordbruk för U.N.s FAO, berättade Reuters.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top