Kaffepriset stiger på förväntningar om ökad konsumtion

Kaffeterminerna stängde högre i mitten av veckan efter att en branschrapport antydde att konsumtionen kommer att överstiga produktionen under nästa år. Med ett förväntat globalt försörjningsunderskott kan kaffepriserna, som har ökat hela året, förbli förankrade över en dollar per pound.

Kaffe i kopp
Foto: margaretglin.

Kaffeterminer med förfall i mars 2020 steg med 0,0035 USD, eller 0,29 %, till 1,216 USD per pound på US ICE Futures Exchange. Kaffepriset har under 2019 stigit med ungefär 20 procent.

Enligt International Coffee Organization (ICO) kommer kaffekonsumtionen att vara större än vad kaffebönderna kommer att kunna producera. Detta leder till ett underskott på cirka 502 000 säckar under kaffeåret 2019–2020. I oktober rasade den globala exporten med 13,4 procent till 8,91 miljoner säckar jämfört med samma tid för ett år sedan.

Brasiliens minskade Arabica-skörd och vädermönstren som påverkar Centralamerika och Asien spelar en betydande roll för prissättningen och produktionen av kaffe.

Hur kommer det att påverka priserna?

Enligt ICO Composite Indicator har kaffe handlats till priser över 100 cent per pound i november 2019. Det är första gången på 12 månader. Det finns ingen anledning att tro att priserna inte kommer att förbli på denna nivå under det kommande året. Men studieförfattarna tog hänsyn till svaghet i den brasilianska realen, som har varit den svagaste tillväxtmarknaden i år.

I april 2019 hade Rabobank också förutspått ett globalt försörjningsunderskott på 2,3 miljoner säckar kaffe om 60 kilo under säsongen 2019–2020. Rapporten hade listat lägre produktion på flera viktiga produktionsmarknader.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top