Connect with us

Nyheter

Världens största litiumfyndighet

Published

on

Litium - en råvara i USA

Den ”vita oljan”, bättre känd som litium, är en silvervit metall som har egenskaper som underlättar ledningen av värme och elektricitet. Litium är en av de nya mineralerna som är nödvändiga för allt som har att göra med elektromobilitet, batterier och förnyelsebar energiproduktion. I övre delen av Sierra Madre Occidental i Mexiko finns en stad i Sonora som heter Bacadéhuachi. Du har antagligen aldrig hört talas om denna stad förut men gissa vad?

I detta landområde finns de största fyndigheterna i litiumvärlden, och det är stora nyheter i ekonomiska termer för Mexiko. Experterna säger att denna metall är framtidens olja eftersom den kan ersätta fossila bränslen. Därför har litium fått så stor betydelse under de senaste åren. Tidskriften The Economist rapporterade att värdet per ton malm på den internationella marknaden ökat gradvis sedan 2012, och 2016 nådde ett pris på 7 475 USD per ton.

Litiumpriser
Källa: The Economist

Upptäckten av en litiumfyndighet mellan Chihuahua och Sonora fick multinationella företag att ändra sin syn på Mexiko. Företaget Mining Technology säger att det är den största fyndigheten av denna metall i världen. Reserver beräknas uppgå till 21 miljoner ton mer än de som finns i Uyuni-fältet i Bolivia.

Den huvudsakliga användningen av litium idag är för tillverkning av laddningsbara elektriska batterier. Den största potentialen i denna industri kommer från användningen av batterier i elektriska fordon och energilagringssystem. Den globala marknaden för litiumjonbatterier spås att generera intäkter på 46,21 miljarder dollar år 2022 enligt en rapport publicerad av Allied Market Research. Även om litium används för tillverkning av batterier, kan denna metall också användas till att utveckla behandlingar för störningar som depression, schizofreni och depressiv mani.