Följ oss

Nyheter

Världens största litiumfyndighet

Publicerat

den

Litium - en råvara i USA

Den ”vita oljan”, bättre känd som litium, är en silvervit metall som har egenskaper som underlättar ledningen av värme och elektricitet. Litium är en av de nya mineralerna som är nödvändiga för allt som har att göra med elektromobilitet, batterier och förnyelsebar energiproduktion. I övre delen av Sierra Madre Occidental i Mexiko finns en stad i Sonora som heter Bacadéhuachi. Du har antagligen aldrig hört talas om denna stad förut men gissa vad?

I detta landområde finns de största fyndigheterna i litiumvärlden, och det är stora nyheter i ekonomiska termer för Mexiko. Experterna säger att denna metall är framtidens olja eftersom den kan ersätta fossila bränslen. Därför har litium fått så stor betydelse under de senaste åren. Tidskriften The Economist rapporterade att värdet per ton malm på den internationella marknaden ökat gradvis sedan 2012, och 2016 nådde ett pris på 7 475 USD per ton.

Litiumpriser
Källa: The Economist

Upptäckten av en litiumfyndighet mellan Chihuahua och Sonora fick multinationella företag att ändra sin syn på Mexiko. Företaget Mining Technology säger att det är den största fyndigheten av denna metall i världen. Reserver beräknas uppgå till 21 miljoner ton mer än de som finns i Uyuni-fältet i Bolivia.

Den huvudsakliga användningen av litium idag är för tillverkning av laddningsbara elektriska batterier. Den största potentialen i denna industri kommer från användningen av batterier i elektriska fordon och energilagringssystem. Den globala marknaden för litiumjonbatterier spås att generera intäkter på 46,21 miljarder dollar år 2022 enligt en rapport publicerad av Allied Market Research. Även om litium används för tillverkning av batterier, kan denna metall också användas till att utveckla behandlingar för störningar som depression, schizofreni och depressiv mani.

Nyheter

På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Publicerat

den

Kol i Kina

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Publicerat

den

Kopparpris i USA och utanför

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.

Bjarne Schieldrop från SEB reder ut vad som händer med kopparpriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

USA är världens största importör av aluminium

Publicerat

den

Var USA importerar sin aluminium från

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.

Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.
Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.

Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära