Följ oss

Nyheter

Japansk restaurangkedja börjar odla ris i Fukushima

Publicerat

den

Karta över Fukushima och Japan

Karta över Fukushima och JapanYoshinoya (吉野家), en av Japans största snabbmatskedjor, specialiserade på gyūdon (köttskål), sade i början av oktober att de skulle börja odla ris och grönsaker i Fukushima-prefekturen, den del av landet där ett kärnkraftverk havererade i mars 2011. Så sent som i oktober 2013 finns det fortfarande 80 000 personer som inte kunnat återvända till sina bostäder efter katastrofen. Saneringarna pågår ännu, och flera svenska medier har rapporterat att det fortfarande inträffar läckor i kärnkraftverket så sent som den 9 oktober 2013.

Yoshinoya Holdings har låtit meddela att bolaget ingått ett joint venture-avtal med lokala jordbrukare under namnet Yoshinoya Farm Fukushima för att odla ris, lök och kål på ett 4,3 hektar stort område i Shirakawa, endast 80 kilometer från kärnkraftverket Fukushima Daiichi. I anslutning till jordbruket skall Yoshinoya Holdings bygga en processanläggning för de grönsaker som skall serveras på snabbmatskedjans restauranger över hela landet. I anläggningen kommer det att finnas apparatur som skall kunna spåra tecken på radioaktivitet säger Yoshinoya Holdings som säger att detta är ett sätt att bidra till återuppbyggnaden av prefekturen. Yoshinoya Holdings säger också att den nya anläggningen kommer att säkerställa snabbmatskedjans behov av billiga ingredienser.

Stora delar av Fukushima evakuerades efter den kärnkraftsolycka som inträffade i mars 2011 då en tsunami, utlöst av ett skalv, slog in ett kärnkraftverk vid kusten, vilket ledde till att reaktorer fick härdsmältor. En annan effekt var att radioaktiv strålning spreds över ett mycket stort område. Först nu har den japanska regeringen tagit bort avgränsningarna för delar av området.

Jordbrukare över ett relativt stort område i Fukushima, som är huvudsakligen opåverkad av katastrofen, har klagat kraftigt sänkta priser på sina produkter eftersom många konsumenter fortsätter att undvika livsmedel som kommer från Fukushimaprefekturen.

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära