Connect with us

Nyheter

Israel och Palestina förhandlar om naturgas-produktion

Published

on

Prospektering av naturgas till havsIsraeliska och utländska diplomater sa på söndagen att den palestinska myndigheten och Israel förhandlar om att utveckla naturgastillgångarna utanför Gazaremsans kust. Något som skulle kunna leda till ett rejält ekonomiskt uppsving för den palestinska myndigheten.

Samtalen om att exploatera naturgastillgångarna har initierats av fredssändebudet Tony Blair.

Tony Blairs talesperson Ruti Winterstein sa att hon säkrade premiärminister Benjamin Netanyahus godkännande för förhandlingar i februari och att de har hållits under de senaste veckorna.

Naturgasfältet skulle enligt uppskattningar ta tre till fyra år att utveckla. Två privata företag skulle stå för utvecklingen, Consolidated Contractors Company och BG Group. Royalty-intäkterna från produktionen skulle sedan överföras till den palestinska myndigheten, under översyn av premiärminister Fayyad.

Palestinska Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, protesterar dock mot planerna. De säger att de inte erkänner någon form av avtal som den palestinska myndigheten ingår och att de bör konsulteras kring överenskommelser av denna sort.

Naturgas i en orolig region

Naturgas i regionen är inte någon lätt sak. Israel, som saknar tillgång till egen energi, har länge köpt naturgas från Egypten. Men efter revolutionerna i regionen så har ledningarna sprängts sönder så många gånger att det till sist blev politiskt omöjligt för Egypten att fortsätta med exporten.

Israels energisituation står dock inför en total förändring då landet har hittat stora egna naturgastillgångar i Medelhavet. Men att utveckla och producera naturgas till havs för Israel är en säkerhetsmässig mardröm. Så tillsvidare så ligger lösningen på Israels energiproblem fast i marken.

Palestina borde dock ha en bättre chans att utveckla och producera. Om Israel fortsätter vara positiva så är den största stötestenen borta. Och utan att vara några politiska experter på området så känns det ändå rimligt att anta att Hamas på något sätt kan övertalas av den palestinska myndigheten att inte sätta stopp för planerna. Utan att veta exakt hur mycket pengar det handlar om så känns det ändå rimligt att anta att de väldigt kraftigt kan förbättra den ekonomiska situationen för det palestinska folket. Även om Hamas och den palestinska myndigheten är motståndare, så verkar det ändå politiskt svårt att blockera ett så stort inflöde av pengar till folket.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära