Nyheter
Industrimetaller rusar i år
Industrimetaller rusar i år. Att dessa sett stigande kurser beror på en skärpning av lagernivåerna. De har även påverkats av en ökande optimism kring att USA och Kina ska komma överens, vilket skulle stimulera den globala tillväxten.
För industrimetaller ser fundamenta lovande ut. På utbudssidan har lagernivåerna för flera metaller som handlas på globala börser minskat över 25 % från början av förra året fram till 18 februari, rapporterade Wall Street Journal. Samtidigt, när Washington och Peking kommer närmare ett handelsavtal, har investerarnas känsla på efterfrågesidan ytterligare hjälpt till att stödja prissättningen.
”Vi misstänker att den främsta orsaken till fallen i globala utbyteslager är att minimitillförseltillväxten har varit trög,” sade en analytiker från Capital Economics i en ny kommentar.
Nödvändiga byggstenar
Basmetaller, som används inom konstruktion och tillverkning, fungerar som nödvändiga byggstenar eller råmaterial för allt inom ett brett spektrum av industrier. Investerare tittar ofta på industriella metallprisrörelser som en barometer, särskilt den så kallade Doctor Copper. Denna indikator fungerar för både den globala ekonomin och tillväxten i Kina, världens största råvarukonsument och näst största ekonomi.
Observatörer hävdade att tecken på försiktighet från Federal Reserve över takten av ytterligare räntehöjningar har hjälpt till att försvaga dollarn, vilket gör det billigare för utländska köpare att köpa USD-denominerade råvaror. Dessutom har den kinesiska regeringen hjälpt till att återställa förtroendet för ekonomins utsikter genom ett antal stimulansåtgärder.
”Vi förväntar oss ytterligare kinesisk stimulans för att leda till en gradvis återhämtning i efterfrågan” för metaller, sa Jefferies-analytiker i en kommentar denna månad och tillade att det skulle vara tillräckligt att driva kopparmarknaden och andra råvarumarknader i underskott och pressa priserna högre.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter3 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature